QSL-menedzser

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Olyan rádióamatőr, aki más rádióamatőröktől átvállalja a QSL-lapok megválaszolásával kapcsolatos feladatokat. Ezt a szolgáltatást leggyakrabban DX-expedíciók, vagy olyan egyéni rádióamatőrök veszik igénybe, akiktől sokan szeretnének igazolólapot kapni, azonban a nagy mennyiségű összeköttetés miatt nem tudják vállalni, hogy a lapokra személyesen válaszoljanak. A harmadik leggyakoribb ok, hogy sok országban nem működik QSL-iroda vagy megbízhatatlan a postai szolgáltatás, így egy QSL-menedzser beiktatásával gyorsabbá és biztonságosabbá tehető a lapok kicserélése.

A DX-állomás a LOG-ját rendszeres időközönként megküldi a QSL-menedzsernek, aki ennek alapján ellenőrzi, hogy valóban létrejött-e az összeköttetés. Ha igen, kitölti vagy kinyomtatja az igazolólapot.

Ha az ellenállomás az összeköttetés során, vagy az elérhető adatbázisok szerint QSL-menedzseren keresztül kéri a lapot, célszerű rákeresni arra, hogy a menedzser milyen feltételekkel foglalkozik a lapokkal (pl. fogad-e QSL-iroda útján is lapokat, vagy csak direkt lapküldést vállal.