QSL-iroda

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Többnyire a nemzeti rádióamatőr szövetségek, néhány esetben rádióklubok vagy magánszemélyek által üzemeltetett szolgáltatás, amelynek lényege, hogy a QSL-iroda címére érkező gyakorta nagy mennyiségű QSL-lapot feldolgozza és az adott ország, klub, fölrajzi régió rádióamatőrei vagy a QSL-irodai szolgáltatásra jogosultak számára az érkező lapokat továbbadja vagy továbbítja. A QSL-iroda szolgáltatására jogosult tagok által elküldendő lapokat a QSL-iroda bizonyos időközönként vagy bizonyos összegyűlt mennyiség fölött nagyobb tételben postai vagy más módon eljuttatja a társ-irodákba, például más országok QSL-irodájába. A szolgáltatás igénybevételével az igazolólapok küldése olcsóbbá válhat, ugyanakkor a lapok lassabban jutnak el a címzetthez, mint direkt lapküldés esetén. Gyakorta akár hónapok, sőt, évek is eltelhetnek, mire választ kaphatunk a QSL-irodai hálózaton keresztül elküldött QSL-lapunkra.

Magyarországon a Magyar Rádióamatőr Szövetség QSL-irodai szolgáltatását a szervezet tagegyesületeinek tagjai, illetve azok a rádióamatőrök vehetik igénybe, akik ennek a szolgáltartásnak a díját a szövetségnek megfizetik. A nem-tagok vagy a szolgáltatási díjat nem fizető rádióamatőrök lapjait a jelen gyakorlat szerint a magyar QSL-iroda "NOT MEMBER" feliratú pecséttel jelölve visszaküldi a feladónak. Lapok külföldre küldését a magyar iroda súlyarányos térítési díj megfizetése esetén vállalja. Tagok, illetve a szolgáltatás előfizetői számára a Magyarországon belüli lapforgalom ingyenes.

A magyar QSL-iroda szabályzatát és működésével kapcsolatos hasznos információkat a következő címen lehet megtalálni: [http://www.mrasz.hu/portal/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=17].