Direkt lapküldés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A QSL-lap partnerhez való eljuttatásának egyik módja a közvetlen (direkt) lapküldés, ami postai úton történik.

Vannak, akik (ha lapjuk ezt lehetővé teszi) levelezőlapként adják postára a lapot; azonban jellemzőbb, hogy a lapot borítékba teszik. Ha a partnertől válaszlapot is vár valaki, célszerű saját magának megcímzett válaszborítékot is küldeni és a válasz postaköltségét is megtéríteni partnere számára (SASE, Self Addressed Stamped Envelope). Külföldre való küldéskor rendszerint nincs az adott országban érvényes bélyeg, így felbélyegzett borítékot nem könnyű küldeni. Ilyenkor jöhet segítségül a nemzetközi válaszdíj-szelvény (IRC) esetleg 1 vagy 2 USD bankjegy (greenstamp) (készpénz borítékban való küldése sok országban illegális!).

A borítékra pontosan, jól olvashatóan célszerű írni a címzést, lehetőleg a cél országban szokásos módon (név, település, utca, postafiók száma, irányítószám megfelelő sorrendben elhelyezve). Kevésbé ismert országok esetén az országnév mellett a földrész megjelölése is előnyös. A célország neve angolul vagy franciául kerüljön a borítékra. Ne maradjon el a feladó címe sem.

A partner vagy QSL-menedzser postacímét hívójelkönyvből - leghatékonyabban online adatbázisokból (pl. QRZ.com) lehet megszerezni; de van, aki már az összeköttetés közben lediktálja postafiókjának címét.

A rádióamatőr hívójelet nem célszerű feltüntetni a borítékon, mivel a postai alkalmazottak némely országokban rájöttek, hogy a rádióamatőröknek szóló borítékok értéket (bankjegyet) is rejthetnek.