QSL-lap

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A QSL-lap a rádióamatőr összeköttetések igazolására, illetve megfigyelések vételjellemzésére szolgáló, rendszerint előrenyomtatott kártya.

A QSL-lap igazolja, hogy egy adott összeköttetés valóban létrejött, az összeköttés megtalálható az ellenállomás forgalmi naplójában (LOG) is. Ugyan egyre terjednek az elektronikus QSL-rendszerek is, ma még a QSL-lap az az igazolás, amelyet a rádióamatőr diplomákhoz mindenképpen elfogadnak.

Tartalma

A QSL-lapon mindenképpen szerepelnek az alábbiak:

 • saját állomás hívójele, amellyel az összeköttetés létrejött
 • az operátor neve
 • saját állomás földrajzi helye (QTH lokátor)
 • a partner hívójele (To radio:, Confirming QSO with:)
 • az összeköttetés dátuma
 • az összeköttetés időpontja (UT / GMT-ben)
 • frekvencia vagy sáv (Band, Freq, kHz, MHz, GHz )
 • alkalmazott adásmód(ok) (Mode, Type)
 • az ellenállomás jeleinek vételjellemzése az adott adásmódnak megfelelő skálán (pl. RS / RST / RSV stb.)
 • annak jelölése, hogy az összeköttetés mindkét irányban ugyanazon a sávon és üzemmódban történt (two-way, 2-way, 2x) vagy esetleg keresztsávos összeköttetés volt (crossband).
 • az igazolás hitelesítése (aláírás, digitális aláírás, hitelesítő bélyegző)


Ezen kötelező tartalmi elemeken kívül a QSL-lapon gyakorta szerepelnek egyéb adatok, információk az állomásról, a használt berendezésekről, az operátorról, illetve az állomás helyéről.

 • WAZ/ARRL/CQ zóna (15)
 • ITU zóna (28)
 • a partner hogyan küldhet lapot
 • klubtagság
 • megszerzett diplomák
 • vevő (Rx:), adó (Tx:) , adó-vevő (Tcvr:) típusa, kimenőteljesítménye (Pwr:)
 • információ az antennáról (Ant:)
 • személyes jókívánság (vy 73!, CUAGN)
 • a partnertől már megkapott QSL-lap megköszönése (Tnx QSL) vag lap kérése (Pse QSL)

Formája, tervezése, nyomtatása

A QSL-lap gyakorta fényképes képeslap-jellegű, de a célnak egyszerű egyoldalas, az összeköttetés adatainak igazolására szorítkozó lapok is megfelelnek. A QSL-lap méretére, formájára vonatkozóan nincs megkötés, azonban leggyakoribb, és de facto sztenderdnek mondható a 90x140 mm méretű, vagy ekkora méretre hajtott lap. Az ettől eltérő méretű lapok kezelése, illetve továbbítása nehézségeket okoz (pl. lap meggyűrődik vagy más lapok között eltűnik).

A QSL-lapot az amatőr maga is megtervezheti rajzoló, szövegszerkesztő programmal. Célszerű előtte alaposan megismerni a már forgalomban lévő lapokat (ezek interneten, könyvekben, amatőrtársaknál, rádióklubokban fellelhetők).

A címkék használata esetén úgy kell megtervezni a felragasztás helyét, hogy az aláírás érintse a címkét is és egy része az alap QSL lapra essen. Használható kisméretű körbélyegző is a címke hitelesítésére.

Ha igazán szép (pl. fényképes, full-color) és főleg nagymennyiségű lapra van szükség, akkor nyomdához kell fordulni (nem hátrány, ha véletlenül rádióamatőr a nyomdász :). Ha a lap anyagát hajlékonylemezen, vagy e-mail mellékletben kapja a nyomda, feltétlenül csatolni kell a használt fontokat is. Gyakran előfordul, hogy a nyomda számítógépén nincs meg a használt font, vagy más néven szerepel. Ilyenkor a számítógép az általa legközelebbi, hasonlónak ítélt betűkkel helyettesíti, a sokszori kísérletezés után megfelelőnek talált betűtípust. Az eredmény: nem úgy fog kinézni a lap, mint az elképzelt. Jó megoldás, ha a végleges tervről készül egy 1:1 méretű papír nyomat és azt is megkapja a nyomda.

Ha a QSL lap végleges formáját nem az amatőr tervezi meg, akkor feltétlenül ragaszkodjon a "kefelenyomat" megtekintéséhez. Mivel számos, az átlag nyomdász számára ismeretlen jelentésű kód szerepel a lapon, gyakran keletkeznek szedési hibák, és nagyon kellemetlen az, ha 5000 db QSL lapon egyenként kell javítani valami elírt diplomanevet, vagy rossz QTH-t.

A QSL-lapodon mindenek előtt legyen rajta az állomás hívójele, jó nagy betűkkel. Nem ajánlott különleges, olvashatatlan betűt használata. A hívójel legyen azonnal felismerhető és értelmezhető. Ha az összeköttetés adatai nem az első oldalon vannak, akkor ezen a másik oldalon is szerepeljen a hívójel, minden egyéb szövegnél nagyobb méretű betűkkel. Ez különösen fontos, amikor QSL intézőn keresztül továbbítódik a lap.

Az összeköttetések adatait célszerű egy jól áttekinthető táblázatban elhelyezni. A címzett állomás hívójele vagy a táblázat bal oldali első mezőjében legyen, vagy a táblázat felett. Legyen elegendő hely a hívójel valamint az esetleges QSL manager hívójelének beírására. Szerepeljen a dátum, az időpont, a használt sáv, vagy frekvencia, a használt üzemmód és az adott riport.

Sok összeköttetést létesítő vagy versenyző amatőrnek célszerű úgy kialakítana a lapját, hogy (egy hívójellel létesített) több (3..6) összeköttetés adatai is elférjenek rajta. Ez megint csak költségcsökkentést jelent. A számítógéppel történő nyomtatás nagy szabadságot és rugalmasságot biztosít az amatőrnek a téren is.

Az aláírásnak legyen hely, valamint pár szó, melyben az amatőr megköszöni az összeköttetést; illetve kéri vagy köszöni a partner QSL lapját (Pse / Tnx QSL).

Mivel nem rádióamatőr sávon történik a QSL-lap továbbítása, ezért nem vonatkoznak rá a rádióamatőr forgalomban érvényes szigorú megszorítások. A lapon szerepelhet a támogató (szponzor) reklámja, pikáns fotó vagy grafika, vallási témájú tartalom.

Kitöltése

Az adatok beírhatók kézzel, golyóstollal, filctollal, de sohasem ceruzával.

Jól olvashatóan, "szépen" célszerű írni, hiszen a partnerek, valamint a lapok továbbításában résztvevő önkéntesek és QSL intézők idejét rabolja, amikor a nehezen olvasható írást kell megfejteniük. Soha nem szabad javítani az adatokon, a hívójelen. A javított QSL lapokat nem fogadják el diplomakérvényekben, így felesleges elküldeni, hiszen csak egy értéktelen papírdarab a partner számára. Új lapot kell kitölteni.

Egyéb

A QSL-lapokat postai úton (Direkt lapküldés) vagy QSL-irodan keresztül szokás elküldeni, illetve rádióstalálkozókon személyesen átadni. Egy partnernek általában elegendő sávonként és üzemmódonként egy lapot küldeni, azonban a partner kifejezett kérésére illendő olyankor is lapot küldeni, ha adott sávú és üzemmódú összeköttetésről már kapott korábban igazolólapot.

Rádióstalálkozókon szokás - névjegy helyett/mellett - lapot cserélni.

Galéria

QSL-lap HG9IEG.png

Egyoldalas, jobb oldalon visszahajtható / levágható névjegy.


QSL-lap HCS 02.jpg

QSL-lap HCS.jpg

Kétoldalas, a HCS diplomához.


QSL-lap OM9JP.jpg

Egyoldalas, a látogatás alkalmából üzemeltetett speciális állomás lapja.