Felkészülés a rádióamatőr vizsgára

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A rádióamatőrré válás első komoly lépése a vizsgára való felkészülés.

A felkészülés ideje nagyban függ a vizsgázó körülményeitől, lehetőségeitől, motiváltságától, előképzettségétől és adottságaitól.

Optimális eset egy közeli, jól működő rádióklub tanfolyamán való részvétel.

A hatóság nem vizsgálja és nem szervezi a felkészülést. Mindössze a rendelet mellékletében megadott témakörök szerint vizsgáztat.

Elmélet

Könyvek elektronikus formában

Papír könyvek

  • Stefanik Pál (szerkesztő): Rádióamatőrök Kézikönyve 1978. ( Zrínyi Katonai Kiadó; 1978. )
  • Stefanik Pál, Békei Ferenc, Dr. Hetényi László, Kollár Ernő: Készüljünk a rádióamatőr vizsgára ( Műszaki Könyvkiadó; 1984. )

Papír folyóiratok

Gyakorló

  • Betűzés, Q-kód, sáv, stb. HG9IEG

Vizsgakérdések, tesztlapok

Régebbi vizsgák tesztlapjai:

(A jogi és forgalmazási kérdéseknél figyelembe kell venni, hogy 2000. május 16-án, 2003. január 1-jén, 2006. május 25-én, 2013. szeptember 25-én egyre újabb rendeletek váltak hatályossá.)

Portálok

Fórumok

Gyakorlat

Számítógéppel segített oktatás

Rádióklubok

Forgalmazás gyakorlására gyakran van lehetőség rádióklubokban.

Rádióamatőrök

Forgalmazás gyakorlására gyakran van lehetőség rádióamatőr egyéni rádióállomásán. Címük a hívójelkönyvben. Egy hívójelkereső.

Tanfolyamok

Táborok

Találkozók

Rádióstalálkozók konkrét időpontjai az aktuális események szócikkben. Találkozón jó eséllyel lehet bővíteni a saját könyvtárat; hozzá lehet jutni távíró billentyűhöz, alkatrészekhez.

Megfigyelő

Távíró tanulás

Rádiótávirat űrlap

1. Először a távíró üzemmód jellemzőit és a vizsgakövetelményeket ( rádióamatőr vizsga --> rádióamatőr rendelet: karakterek, sebesség ) kell megismerni.

2. Második teendő a gyors, jól olvasható, nagybetűs kézírás gyakorlása.

3. Következik a vétel ( és a vett távirat papírra írásának ) gyakorlása. A 2. és 3. lépés átfedheti egymást.

A veendő hang jöhet ( hanglemezről, magnetofon szalagról, lyukszalagos adóról, táviratadó automatáról ), hangállományból ( .ogg, .mp3 ), morzegyakorló programból. Valamint morzegyakorlót használó oktatótól, aki rádiót ( SWL, WebSDR ), Voice over IP ( Hamsphere, Skype ) technikát használva lehet távol is. Ritmus-szavakat, mnemonikokat ne használj! Csak a karaktert jegyezd meg, írd le; a ti-tá-kat ne!

Többféle tematika ( "EISH TMO"..., "TEMS IOH"..., "TEM OIS"..., "TESU FÜI"..., "TESU FÜ+"..., "=+/ ?.,"... ) és módszer ( például Koch; ütemkontraszt, zajkontraszt, hangerőkontraszt ) van.

A táviratoknak ( periódusoknak kötött formája van: CT üzemi jelzéssel kezdődik; egy csoport 5 karaktert tartalmaz; a csoportok között egy szóköz, egy sorban 5 csoport van; végén AR. Ily módra vonalazott lap ( Rádiótávirat ) házilag is könnyen elkészíthető. Ha nem ismersz fel egy karaktert, hagyd ki. Ha javítasz, húzd át és írd fölé.

4. Ha a vétel megfelelően megy, a kézi billentyű helyes fogásának elsajátítása jön sorra.

5. Végül az adás gyakorlása. Adáshoz egyszerű kézi billentyűt kell használni, el-key-t nem. Ezt zümmerhez, csipogóhoz, multiméter szakadásvizsgálójához csatlakoztatva ellenőrizhető az adás. Az oktató lehet távol is, ugyanúgy, mint a vétel gyakorlásánál.

Számítógéphez ( soros, párhuzamos, botkormány porthoz ) csatlakoztatott billentyűvel adott táviratot néhány morzegyakorló program dekódol. Másik csatlakozási lehetőség a zümmer mellé tett mikrofon, vagy a zümmer közvetlen összekötése hangkártyával.

Gyakorlási a lehetőség például a séta közben látott járművek rendszámainak eldúdolása.

+