WebSDR

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mi ez?

WebSDR-ként vonult a köztudatba az olyan SDR, amely interneten keresztül web böngésző segítségével hallgatható illetve a vételi paraméterei is ugyanebben a böngészőben nézegethetőek.

Többfelhasználós WebSDR

Első szoftvertesztekhez elégséges, jól működő rádióvevő áramkör. Ennek a hangja már kint volt az interneten.
Egy komolyabb, ami már a nagysebességű A/D átalakítót is tartalmazza és Etherneten adja át a nagy mennyiségű adatot a központi szervernek.

Képzeljük el azt az esetet, amikor nem olyan rádióvevőt építünk, amelynél egy fix frekvencián demodulál a szoftver és a rádiót tekergetjük, hanem például egy egész rádióamatőr sávot digitalizáljuk.

Így megoldható, hogy a hallgató a sávon belül azokat a frekvenciákat kapja csak meg, amelyekre kíváncsi. Ez azt is jelenti, hogy megfelelően erős processzort tartalmazó számítógép esetén akár sok egymástól független hallgató személyre szabott kiszolgálása is elvégezhető.

Hogy a szükséges számítási teljesítményt csökkentség, általában az alábbi mondható el ezekről:

  • I/Q keverős SDR rádió áramkör, ahol nagyobb sávszélességűre méretezik a hangfrekvenciás részt.
  • A/D - nagyobb mintavételi sebességgel ( 2 * 48 ksps ... 2 x 192 ksps hangkártyával vagy akár 20 Msps speciális A/D kártyával). Utóbbi nagy adatmennyiségét vagy 480 Mbps sebességű USB csatlakozáson vagy 1000 Mbps sebességű Ethernet hálózaton, esetleg PCI-E buszra fejlesztett célkártya segítségével lehet a szerverbe juttatni.
  • a digitalizált mintát FFT algoritmussal frekvenciaösszetevőkre bontják (ezt még egyetlen példányban)
  • és itt ágazunk szét: felhasználónként az FFT-ből származó komplex adatvektor adott felhasználó által kívánt részeit dolgozzák tovább vagy bocsátják az adott felhasználó számítógépe felé, kisebb-nagyobb szűrés és tömörítés után.

Tehát egyetlen szélessávú, nem hangolható SDR, amely A/D átalakítóban végződik. A kívánt állomás kiszűrésének feladatát már a matematikára (processzor által futtatott szoftverre) bízzuk. Ez a szoftver pedig logikailag sok szálon futva képes egyidejűleg sok különböző igényt egymástól függetlenül teljesíteni.

Működő többfelhasználós WebSDR-ek