Távíróbillentyű

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Egyszerű

Nyomógomb SPST NO.png

Key, kulcs, Morse-kulcs, gyalogbillentyű. Távíró üzenet kézi adásához használhatsz ilyen szerkezetet. Legegyszerűbb esetben egy nyomókapcsoló. Két állapota lehet:

 • elengedve: nyitva, szünet ( ez a nyugalmi helyzet ), és
 • lenyomva: zárva, jel.

Az érintkezőtávolságot és a nyomóerőt kézzel tekerhető csavarokkal állíthatod be. A gombot függőlegesen lefelé nyomva egy áramkört zársz, miközben a csuklód nem pihenhet az asztalon. Vizsgán ilyen kézibillentyűt kell használnod.

Fogása

A billentyűt meg kell fognod, nem pedig nyomogatnod, mint egy kapucsengőt, vagy ütögetned, mint egy dobot. Mutatóujjad a gomb tetején, hüvelykujjad és középsőujjad a gomb két oldalán legyen. A billentyű visszafelé mozgását a hüvelyk- és a középsőujjaddal segítsd ( húzd ). Lényeges a határozott csuklómozgás. A billentyű nyomásánál és felengedésénél csak a csuklódat mozgasd - a könyöködet ne. Adás közben sem az alsó-, sem a felsőkarod megfeszítened nem szabad. A billentyű érintkezői egymástól a legkedvezőbb esetben 0.2 - 0.5 mm-re vannak.

Duplex

Mechanikus szerkezet, a rövid és hosszú jeleket kézzel kell adnod. A kezed az asztalon pihenhet, mert a billentyű karját vízszintesen kell mozgatnod.

Vibroplex

Mechanikus szerkezet, a rövid és hosszú jeleket kézzel kell adnod, de a pontokat egy rezgőnyelv automatikusan adja. A kezed az asztalon pihenhet, mert a billentyű karját vízszintesen kell mozgatnod.
Vibroplex

Elkey

Gyorsbillentyű, elkey. Két részből áll: billentyű és elektronika. A billentyűnek egy vagy két ( közvetlenül egymás mellett lévő ) karja lehet, két kapcsolóval, közösítés miatt három kivezetéssel. Három vagy négy állapot lehet:

 • kar(ok) középállásban, mindkét kapcsoló nyitva, ez a nyugalmi helyzet,
 • <- balra tolva a "rövid" nyitva, a "hosszú" zárva, ekkor az elektronika
  hosszú jelet: Távíró t.gif, folyamatosan nyomvatartva hosszú jelek sorozatát generálja: Távíró 0.gif
 • -> jobbra tolva a "rövid" zárva, a "hosszú" nyitva, ekkor az elektronika
  rövid jelet: Távíró e.gif, folyamatosan így tartva rövid jelek sorozatát generálja: Távíró 5.gif
  • ( egykaros billentyűnek nincs több állapota. )
  • kétkaros billentyűnél a két kart egymás felé tolva mindkét kapcsoló egyszerre zárva. Iambic B elektronika ekkor felváltva generálja a rövid-hosszú jeleket. A kezdő jel az, amelyik irányba egy picit előbb nyomtál. Például Távíró pont.gif, illetve Távíró pontosvessző.gif.

A kezed az asztalon pihenhet, mert a billentyű karját vízszintesen kell mozgatnod. A gyalogbillentyűhöz hasonlóan itt is könnyű mechanikai állítási lehetőségeid vannak.

Az elektronika dolgozza fel a kapcsolók és a sebességbeállító potméter állását, a kimenetén már távírójelek jelennek meg. Gyorsbillentyű elektronikát készíthetsz relékkel, elektroncsövekkel, tranzisztorokkal, TTL, CMOS digitális integrált áramkörökkel, mikrovezérlővel. Egy potméterrel beállíthatod az adási sebességet, esetleg a rövid-hosszú jelek arányát ( 1:3 ). Az elekronika kimenete lehet relés, tranzisztoros nyitott kollektoros, stb. Az elektronikát helyettesítheted számítógépen futó programmal, ilyenkor a billentyű közvetlenül a számítógéphez csatlakozik.

A tárolóbillentyű elektronikájába ( vagy programjába ) épített memóriába gyorsabban és szabálytalan időzítéssel írhatod be a jeleket. A ( FIFO- ) memóriából kiolvasott jelek már szabályos időzítésűek.

Az automatabillentyű elekronikájával ( vagy programjával ) előre programozott hosszabb táviratrészeket ( programokat ) egy gombnyomásra adhatsz. Gyakori az általános hívás, riportadás, állomásinfó, elköszönés stb. Ha EPROM van benne, akkor a programokat a memória IC cseréjével cserélheted, statikus RAM-ot használva közvetlenül beírhatod.

Mechanikus kapcsoló nélküli, szenzoros billentyűt is barkácsolhatsz. A számítógépes játékokhoz kifejlesztett aktív botkormány mintájára aktív billentyű is készíthető.
Kétkaros elkey billentyű

Csatlakozó

A távíróbillentyű vezetéké(i)nek végére 6.35 mm-es ( 1/4" ) stereo Jack-dugót szerelj fel. Bekötés:

bill. típus / csatl. érintkező bal jobb test
gyalogbillentyű jel nincs bekötve test
elkey billentyű hosszú ( <- ) rövid ( -> ) test, közös

Számítógépen több olyan programot futtathatsz, ami képes távíróbillentyű ( gyalog és elkey ) fogadására. Sajnos a bekötések igen változatosak, a párhuzamos, soros, botkormány stb. portok vegyes használatán kívül a portokon belüli adatvezetékek használata sem egységes.

Zavarszűrés, jelformálás

A kapcsolóval párhuzamosan kapcsolt soros RC-taggal, sorba kapcsolt L-lel csökkentheted adásod sávszélességét a távírójel jelváltásai éleinek lekerekítésével.

 • R = 10 .. 300 ohm,
 • C = 1 .. 500 nF,
 • L = 0.2 .. 2.5 mH.

A kapcsolók pergését, hazárdosságát hasonló RC taggal vagy programrészlettel szüntetheted meg.

Távírógyakorló

Elterjedt megoldás a gyalogbillentyűvel távírógyakorlót egybeépíteni. Az elemen és a hangfrekvenciás oszcillátoron kívül a fejhallgató csatlakoztatására szánt banánhüvelypárral egészül ki a billentyű. Továbbra is használható adóhoz - az elemet kivéve.

Különleges billentyűk :-)

Az amatőr pihent agy kiötlött már pár érdekes billentyűt:

 • ruhacsipeszből,
 • gyűszűből ( "Egy gyűszűnyi amatőrleleményesség" Rádiótechnika: 2000-04-162 ),
 • a BURABU-n látható volt 43-as ballábra tervezett és ácsolt fa alkalmatosság.