SWL

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az SWL az angol Short Wave Listener rövidítése, szabad magyar fordításban: megfigyelő amatőr.

Olyan rádióamatőr, aki (ebben a minőségében) kétoldalú (félduplex, duplex) rádióamatőr összeköttetéseket nem létesít, de kedvtelésből a rádiófrekvenciás spektrumban működő amatőr és műsorszóró állomások megfigyelésével foglalkozik.

Az SWL rádióállomása is része a rádióamatőr szolgálatoknak. Üzemeltetéséhez rádióamatőr engedély szükséges. (1)

A megfigyelő amatőrök által küldött vételjellemzések (levél, e-mail vagy QSL-lap formájában) segíthetnek a hullámterjedés tulajdonságainak még jobb megismerésében, az adóállomások fejlesztésében.

A rádióamatőr diplomák többségét megfigyelő amatőrök (SWL-ek) is megszerezhetik, illetve több rádióamatőr versenyen is részt vehetnek megfigyeléseikkel, és külön kategóriában értékelésre is kerülhetnek.

A Föld rádióamatőr szövetségei a megfigyelő amatőrök számára megfigyelőszámot vagy hívójelhez hasonló azonosítókat osztanak ki, és ezek az azonosítók lehetővé teszik az egyes rádióamatőr informatikai rendszerek, valamint a QSL-irodák használatát.

Magyarországon a Magyar Rádióamatőr Szövetség területi szervezeteinél lehet megfigyelőszámot kérni. Ez az azonosító jellemzően a nemzeti HA vagy HG előtag után 4 számjegyből áll, amelyből az első számjegy a korábbi hívójelkörzetekhez kapcsolható.


(1)

  • Egyéni engedéllyel rendelkező amatőr,
  • közösségi állomás operátora, közvetlen irányítás alatt,
  • vizsgára készülő amatőr, közvetlen irányítás alatt

használhat az állomás hívójele, logja mellett megfigyelőszámot, egyéb naplót.