AGW Packet Engine

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Agwpe00.GIF

A szoftver célja

A külső AX.25 modem digitális jelét fogadja, majd AX.25 csomagszintű interfészt biztosít a ráépülő csomagrádió illetve APRS szoftverek részére.

Továbbá képes a rádió hangszóró kimenetéről a PC hangkártyáján keresztül közvetlenül is kinyerni az AX.25 csomagokat. Ezáltal a csomagrádióhoz illetve APRS-hez mindössze az alábbira van szükség:

  • egy rádióra,
  • hangfrekvenciás illesztőkábelre a rádió hangszórója illetve mikrofonja és a PC közé,
  • soros port RTS vonala által vezérelt 1 tranzisztoros adás-vétel átkapcsolóra,
  • például erre a dekódoló szoftverre.

A szoftver letöltése

A szoftver konfigurálása

Először is indítsd el az AGWPE.EXE –t. Látszólag semmi nem történik. A jobb alsó sarokban viszont, megjelenik egy kis ikon. Kattints rá a jobb egérgombbal, majd válaszd a Properties opciót. Ezt az ablakot fogod látni.


Az alábbi képen, a már két portra bekonfigurált Port Selection látható. Jelen esetben, (nálam) a 2-es porton NORD><LINK típusú TNC2 található, 1200 bauddal. Az 1-es port pedig hangkártyára (AWE64) van beállítva. A rádió adásra kapcsolása hamcom modemmel van megoldva. Ne tévesszen meg a Port1 és a COM1, mindkettő mást jelent. Ha még „szűz” a program, természetesen üres lesz a fehér négyzet.

Agwpe05.JPG

Egyenlőre válaszd a Cancel–t és kezdjük az alább látható képernyővel. Az ábra itt is a jobb egérgomb a sarokban lévő ikonra kattintásra, majd a TCPIP választásra jön elő. Itt nincs más dolgod, mint egyenlőre megköszönni a TCPIP lehetőséget, majd OK-t nyomni.

Agwpe06.JPG

Következőnek válaszd a Setup Interfaces lehetőséget. A kép, magáért beszél.

Agwpe08.JPG

A következő ábrától kezdődnek a fontosabb beállítások. Először kattints a Properties majd a New Port –ra. Állítsd be az általad használt COM portot, majd a TNC2 és a PC közötti sebességet (nálam COM2 és 19200). Utána válaszd ki a TNC típusát. Ha KISS módban kívánod használni, akkor a kép alapján látod. Ha a HOST módot részesíted előnyben, akkor azt válaszd. Hála az SV2AGW –nek, igen sok lehetőség közül válaszhatsz.

Agwpe10.JPG

Ugyanezen ablakban a Tnc Commands–nál, (lásd alább) lehet beállítani az AX.25 paramétereket. Kb. ezek az értékek a 144-145MHz –es tartományban megfelelnek.

Agwpe11.JPG

Amennyiben az AGWPE–t csomagrádiózásra is használod, be kell kapcsolni a DAMA módot, valamint a MaxFrame értéket lentebb venni 2-re, ha 2 méteren csomagrádióozol. 70 cm-en maradhat a 6. Ha hangkartyával, vagy Baycom modemmel használod, még a SoftDcd–t is be kell kapcsolni. Amennyiben rábízod magad a „gyári” beállításokra, elég csak rákattintani a Default értékre.

Az alábbi ábra pedig a hangkártyához szükséges beállításokat szemlélteti, 300 baudra kell beállítani RH-n, 1200 baudra 2 méteren.

Agwpe12.JPG

Ezzel a főbb beállításokon túl is vagyunk. Szabályosan le kell állítani a programot, majd a PC-t is ki kell kapcsolni. Újraindítás után ismét elindítod az agwpe.exe –t, majd a használni kívánt programot. Remekül együtt fut az UI-View különböző változataival, Winpack–al, TstHWin–el ...stb. Akár egyszerre is futtatathatod, pl. az UI-View–et a Winpack–al. Így akár csomagrádiózhatsz is például RH-n az APRS mellett.