Csomagrádió

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Jelentősége

A csomagrádió (angolul packet radio) a hagyományos adatátviteli (szövegátviteli) megoldásoktól eltérően

 • a végpontok szoftvere megvárja sorvégi <enter> leütését, így gépelés közben nem használja a rádiófrekvenciát.
 • egyetlen címzett csomagban elküldi a kívánt ellenállomásnak a teljes mondatot. Ezáltal egyidejűleg több állomás is dolgozhat ugyanazon frekvencián időosztásos módszerrel egymás zavarása nélkül.
 • a csomagban a címzésen kívül CRC (csomag épségét ellenörző kódszám) is található, ezáltal ha a csomag nem ért át sértetlenül a címzetthez, akkor a címzett számítógépe nem küld pozitív nyugtát, sőt jó eséllyel negatív nyugtát küld vissza, így az üzenet küldője addig ismétli a hibásan átment mondatot, amíg az hibátlanul át nem ér.
 • ha nem érjük el közvetlenül az ellenállomást, lehetőség van közvenső állomásokon keresztül (via) címezni a csomagot. Lásd alábbi ábrát.
Csomagradio via.gif

A rádiókészüléket a mikrofon bemenetén és a fejhallgató kimenetén keresztül kapcsoljuk a csomagrádió többi komponenséhez. Napjainkban külső baycom modem illetve külső TNC helyett a hangkártyára épülő megoldás (soundmodem) használata is igen elterjedt. Ekkor a rádió mikrofon bemenetét és hangszóró kimenetét a számítógép hangkártyájával kötjük össze, a adás-vétel (PTT) jelet pedig a soros port egyik, eredetileg adatfolyam vezérlésre ("handshake") használt vezetékéből (RTS) állítjuk elő.

Története

A rádióamatőr csomagrádió története 1978-ra nyúlik vissza, amikor a kanadai rádióamatőrök egy maroknyi csapata megalkotta a VADCG adatátviteli protokollt. Ezután a következő jelentős lépés az volt, amikor 1984-ben az ARRL kiadta az AX.25 protokoll 2.0-ás verzióját. Ettől kezdve számítjuk a napjainkban is működő rádióamatőr csomagrádió hálózat születését.

Mire használható a csomagrádió?

Címzett információátvitelre, és mint a fenti ábrából látszik, akár másik, éppen csomagrádiózó rádióamatőr állomását is felhasználhatjuk arra, hogy automatikusan közvetítse az általunk a célállomásfelé eljuttatni kívánt csomagot. A célállomás a visszaút címzésekor automatikusan ugyanezen útvonalat fogja választani. Amennyiben a mondat (információ, adat) átvitele nem sikerült hibátlanul, a rendszer automatikusan újraküldi a csomagot, ezzel biztosítva a mondat hibátlan megérkezését a túloldalra.

Milyen alkalmazások terjedtek el?

Sok állomás (node, csomópont) biztosítja az alábbi szolgáltatásokat:

 • azonnali üzenetküldés az állomásra belépett másik felhasználónak (msg)
 • szövegelés a többi, belépett rádióamatőrrel
 • levelezés
 • hírek, újdonságok közlése (news)
 • friss hullámterjedési információk elérése (dx cluster),
 • fájlok fel- és letöltése az adott node-ra (napjainkban ez már kevésbé életszerű)
 • megtekinthetjük az állomás által látott további állomások listáját és továbbléphetünk más állomások felé
 • Linux alapú állomás esetén még parancssort is kérhetünk (ssh-n keresztüli távoli bejelentkezéshez hasonlóan)

Kis segítség az induláshoz