Soundmodem

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Hangkártya A/D átalakítójára alapozott szoftveres modem. A demodulációt processzorban implementált jelfeldolgozó algoritmus végzi.

Hogyan illeszthető a rádióhoz a PC hangkártyája?

Minimális hardver PC és rádió illesztéséhez.

A PC hangkártyájából kijövő jelet erőteljes feszültségosztás után vezethetjük rá a rádiókészülék mikrofonbemenetére. Sok kézirádiónál ez a kisebbik, 2,5-es Jack aljzat, de van olyan készülék is, amely 4 pólusú jack aljzatot tartalmaz.

Az ilyen, külön PTT bevezetését nélkülöző készülékek is PTT-zhetők az alábbi módon: ha a mikrofonbemenetükből DC áram folyik a test felé, akkor adásra kapcsolnak. Ezt végzi a mellékelt ábrán 2k2-es ellenálláson keresztül a tranzisztor.

A mellékelt kapcsolásnak előnye, hogy gyorsan, egyszerűen megépíthető. Hátránya, hogy a rádió nincs galvanikusan leválasztva a PC-től. Ha például pozitív testelésű tápegység okán például földzárlat alakulhat ki, amely nyomán néhány kábel megéghet, az RS232 interfész tönkre mehet. Ezért alkalmazása előtt mindenképp győződjünk meg például egy 12 V-os izzóval vagy multiméterrel, hogy nem alakul ki földzárlat a rádió és a számítógép csatlakoztatásakor.

Egyébként ez kiküszöbölhető, ha mindkét hangfrekvenciás jelet egy-egy jeltranszformátoron vezetjük a PC-hez, amely így leválasztja a PC-t a rádió oldaláról. A tranzisztor helyett pedig optocsatolót beépítve a PTT vezérlés is galvanikus leválasztásra kerül.

Milyen programokkal használhatjuk?