HamWiki:Közösségi Portál

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

HamWiki: A rádióamatőr tudásbázis

A wiki rendszerekről dióhéjban

A wiki egy olyan tartalomkezelő rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a laphoz új tartalmakat adjanak, vagy azon tartalmat módosítsanak. A wiki nem egy szoftver, hanem egyik speciális fajtája a hipertext (értsd: webes) rendszereknek. Több jól használható wiki szoftver létezik.

Lásd: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wiki

A HamWiki kialakulásáról dióhéjban

Ennek a rádióamatőr tudásbázisnak a története 2005. nyarára vezethető vissza, amikor HG2ECZ Zsolt alaposan megismerkedett a magyar, német és angol Wikipédiával és közel egy éven keresztül tanulmányozta őket. Tetszett az ötlet, illetve az hogy végeredményképp szinte kivétel nélkül tökéletesednek rajta a cikkek, mintsem romlanak.

Azonban nem igazán célszerű a fent említett enciklopédiába beledolgozni, mivel a témáink általában a közember számára értelmetlenek, azonban a rádióamatőröket annál jobban érdeklik. Jó példa erre a rádióamatőr sávfelosztás, ami rajtunk kívül senki mást nem érdekel.

Az idei év tavaszán HA1DFO Döme ezen gondolaton fellelkesülve szintén elkezdett foglalkozni a gondolattal, majd HA8FN Laci is besegített egy erre a célra alkalmas SUN, és egy ProLiant szerverrel. És HA1DFO nekiállt kidolgozni a részleteket. Így mostanra a rádióamatőr wiki már egy működő rendszer.

Miért jó ez nekünk, rádióamatőröknek?

Az interneten keresztül elérhető rádióamatőr tudásbázis azért nagy előrelépés számunkra, mert végre van hol összegyűjteni a rádióamatőrök számára fontos információkat, amit eddig sok-sok lelkes rádióamatőr a saját honlapján töredékek formájában gyűjtött és publikált. Ráadásul ebben a rendszerben a cikkek egymásra hivatkozása nagyon jó átjárhatóságot biztosít a cikkek között.

Hogyan működne ideálisan a rádióamatőr Wiki?

Nyilván mindannyiunk tanulni szeretne ezt-azt belőle. Ezért kézenfekvő, hogy olvasgatjuk az ott levő cikkeket. Azonban a céljaink eléréséhez az lenne jó, ha például 10-20 elolvasott cikkenként mi is hozzátennénk vagy legalább elkezdenénk egy-egy érdekes cikket. Illetve egy már elkezdett cikket folytatnánk, csiszolnánk.

Így reményeink szerint a http://wikipedia.org esetében már igen jól körvonalazódó siker érhető el, a „kollektív erő” képes lesz összehozni az idők folyamán egy olyan elektronikus tudástárat, amely a régi idők „Rádióamatőr zsebkönyv” kiadványát pótolná illetve túl is szárnyalná. Ugyanis ennek az elektronikus tudástárnak számtalan előnye létezik a régi könyvhöz képest. Ezek közül elegendő, ha a két legfontosabb dologra gondolunk. Naprakész az információ, továbbá napjainkban egyre szélesebb körben vált elérhetővé az internet, mint amennyire az ilyen jellegű információt nyomtatott anyagokkal terjeszteni tudnánk.

Tehát ez az oldal alkalmas arra, hogy a hatósági vizsgakövetelmények letétele után az itt látható rádióamatőr tudásbázisra támaszkodva tetszőleges mélységben önképzést folytathassunk. Ennek azonban feltétele az, hogy ami minket érdekel és mégsem található meg itt, azt máshonnan megszerezve vegyük a fáradságot és írjunk a témáról egy szócikket, hogy a jövőben ugyanezzel a témával foglalkozni kívánó rádióamatőr önképző tevékenységét ezzel is elősegítsük, felgyorsítsuk.

Az adatbiztonságról dióhéjban

Kritikus kérdésnek tekintettük az adatbiztonságot, ezért a legjobb tudásunk szerint több módon is bebiztosítottuk a rendszert.

 • Meghibásodás ellen több lemezen tároljuk az információt és naponta másolatot készítünk a tudásbázisról egy másik szerverre.
 • Véletlen törlés és vandalizmus ellen pedig úgy védekezünk, hogy az anyag régebbi állapota is publikus, illetve az alkalmazott wiki-szoftver lehetőséget biztosít rá, hogy visszaállítsuk egy régebbi verziót, illetve a verziók közt megtekintsük, hogy mit változtattak rajta.

Hogyan tudsz az információ összehordásában segíteni?

Miután megnyitottuk a http://wiki.ham.hu oldalt, a megjelenő lap jobb felső sarkában található egy „Belépés” menü. Ide kattintva megjelenik egy belépő űrlap.

Mivel nem vagyunk még regisztrált tagok, ezért az „Új hozzáférés létrehozása” (jelenleg még „Create an account”) linkre kattintva értelemszerűen létrehozunk egy saját felhasználónevet. Felhasználónévnek célszerű a hívójelünket végig nagybetűvel írva megadni. Az email cím pedig legyen valós, mert oda megerősítést kérő emailt fog küldeni a rendszer, illetve ha elfelejtjük a jelszót, akkor kérhetjük, hogy küldje el számunkra az eredetileg megadott email címre.

Miután beléptünk, a fentebb látott ábrán látható képernyő fogad azzal a különbséggel, hogy a „Rádiófrekvenciás csatlakozók” helyett a nyitólap látható.

Ezek után a képernyő bal odalán látható „Segítség” menüpontot kiválasztva egy „gyorstalpaló” illetve részletes leírások segítenek minket a cikk megszerkesztésében. Illetve ha például egy képletet vagy táblázatot mégsem sikerülne úgy elkészítenünk, ahogy jól nézne ki, akkor sem kell elcsüggednünk, mert ideális esetben rövid időn belül egy másik rádióamatőr kollégánk szépre formázza helyettünk. Ez a kollektív információrendezés előnye.

Néhány alapelv a cikkek írásához

A HamWiki célja – mint már az előzőekben is említettük – egy rádióamatőr tudástár létrehozása. Tehát az ide szánt cikkek nem a rádióamatőr fórumok villámkérdései (ezáltal a fórumokat nem is helyettesítik), hanem a hosszú távon érvényes „örökifjú” elméletek és gyakorlati útmutatók tárháza. Ez alól talán egyetlen kivétel az „Aktuális események” lap, ahol egy rövid bejegyzéssel az aktuális eseményre hívjuk fel a figyelmet. Például a soron következő rádióstalálkozóra.

A cikkeknek tehát célszerű olyan formát ölteniük, ami nem lejárati határidőhöz kötött. Például rossz példaként vettem észre az egyik szócikkben, hogy „az idei BURABU-t 2006. xx. xx-án fogjuk megtartani”. Ha e helyett a „minden év június 2. hétvégéje” szerepel, az sokkal praktikusabb.

A HamWiki nem reklámgyűjtemény, tehát a rendezvények szponzorainak felsorolása sem a tudástárba való.

Próbáljunk meg röviden és ugyanakkor kerek mondatokban és magyar nyelven végigvezetett gondolatokkal fogalmazni a szócikkeket. Azaz minél érthetőbb legyen, ugyanakkor ne legyen feleslegesen hosszú. Ezáltal aki tanulni akar belőle, az gyorsan jut információhoz.

Szerkesztők számára biztosított segítség

A lapot szerkesztők munkáját több dolog segíti. Egyrészt egy szintén a közösség által szerkeszthető, most már igen jól használható „Segítség” oldal. Ezen kívül a rendszer is számos segítséget biztosít. Alább a leglényegesebbeket próbálom összefoglalni:

 • Web felületen keresztüli végezhető cikk (article) szerkesztés
 • Web felületen keresztül szerkeszthető vita (discussion) lap, ahol megbeszélhetjük az adott lappal kapcsolatos bizonytalan dolgokat, lapfejlesztési célokat, irányokat.
 • Laptörténet, ahol régebbi verziókat tekinthetünk meg illetve hasonlíthatunk össze egymással.
 • Lap átmozgatása (move) opció segítségével korrigálhatjuk a hibás szócikk nevét egy ideálisabb névre. A rendszer alapértelmezetten biztosítja, hogy a régi névre hivatkozó oldalak automatikusan az új oldalra kerüljenek.
 • Lap figyelése (watch). Ez az opció lehetőséget ad arra, hogy az adott lapot megjelölve értesítést kapjunk arról, ha a lapot valaki továbbszerkesztette illetve megváltoztatta.
 • RSS szolgáltatás: a megváltozott lapokról RSS-ben is képes tájékoztatni minket a rendszer. Ehhez csak egy RSS megjelenítő szoftverre van szükségünk.

Összefoglalás

http://wiki.ham.hu oldalon egyre bővül az információ mennyisége, de a bővülés ütemét nagyban befolyásolja az, hogy hányan tesznek hozzá akárcsak egy gondolatot is. Azaz ha több érdekes olvasmányt szeretnél megtekinteni, akkor az alábbiakkal tudsz hozzájárulni az előrelépéshez:

 • javíts illetve folytass egy meglévő cikket még tökéletesebbre
 • írj egy cikket, amit majd más fog tovább javítani
 • legalább kezdj el egy érdekes témát, alapozd meg a cikk vázát - amit valaki folytatni fog
 • segíts rendezni a tematikát, létesíts a cikkek közt még több értelmes kereszthivatkozást.
 • a „vita” lapon pedig olyan hozzászólások gyülekeznek az adott oldallal kapcsolatban, amely a szerkesztőket segíti a munkájában.

Mindezen változtatásokat szabadon megteheted az oldalon. És a hatékony információ-összehordás következtében egyre több érdekes szócikket olvashatsz Te is egy másik rádióamatőr tollából, miközben ő is talál érdekességet, amit lehet hogy (részben) Te írtál.