Elektronikus QSL-rendszerek

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5LQ (vitalap | közreműködések) 2008. június 22., 22:44-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az elektronikus QSL-rendszerek célja az összeköttetések igazolása (QSL) a számítástechnika és az internet felhasználásával.

Jelenleg két jelentősebb elektronikus QSL-rendszer létezik:


Mindkét rendszer alapja, hogy az elektronikus formában levő forgalmi naplóját (LOG) bárki feltöltheti egy központi adatbázisba, és ha mindkét állomás felhasználója a rendszernek, akkor az egymással történt, kölcsönösen igazolt összeköttetésekről automatikusan elektronikus igazolást kapnak.


Az eQSL működése a hagyományos QSL-hez hasonló: az egyik állomás által küldött "lap" megjelenik a másik állomás internetes bejövő dossziéjában, és ki is nyomtatható. Ha a QSO nem szerepel a fogadó állomás előzetesen feltöltött LOG-jában, a QSO-t ilyenkor, utólag is elismerheti.

Ha (ugyancsak elektronikus úton) egy állomás megküldi az eQSL üzemeltetőinek rádióengedélye beszkennelt változatát, az általa küldött lapokat a rendszer "Authenticity Guaranteed"-nek, azaz igazoltnak minősíti. Ezen "lapok" alapján (azok, akik az egyébként ingyenes rendszert meghatározott éves összeggel szponzorálják) az eQSL rendszeren belül klf. diplomákat kérvényezhetnek. Más diplomákhoz azonban jellemzően nem fogadják el az eQSL rendszeren belül küldött lapokat.


A LoTW rendszert viszont az ARRL kifejezetten azért indította, hogy az általa kiadott ill. menedzselt diplomákhoz (DXCC, WAS, WAC, stb.) a rendszerben küldött "QSL lapot" elismerje. A szolgáltatást igénybe vevő állomásoknak az ARRL felé igazolniuk kell adataik valódiságát (a rádióengedély fénymásolatát jelenleg postai levélben kell megküldeni), ez után olyan kódot kapnak, mellyel az általuk felterjesztett LOG kivonatokat digitálisan aláírhatják. A rendszer ténylegesen nem küld QSL lapot (így az ki sem nyomtatható), de ha az összeköttetés mindkét résztvevője egyezően töltötte fel a QSO adatait (azért pl. fél óra időeltérés megengedett), azt az említett diplomák kérvényezésekor QSL lapként (credit) elfogadja. A rendszer használata ingyenes, de a diplomák kérvényezésekor a creditek beszámításáért fizetni kell.


Sok rádióamatőr nem tud, vagy elvből nem akar elektronikus QSL-rendszereket használni, és vannak, akik az elektronikus igazolás mellett papír-alapú igazolásokra is igényt tartanak. Ezért az elektronikus QSL-rendszerek és a tradicionális, papír-alapú QSL-lap várhatóan még sokáig párhuzamosan működnek majd.