Digipeater

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5LQ (vitalap | közreműködések) 2008. február 4., 19:42-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „A packetrádió (csomagrádió) átvitelnél ugyanazt a vivőfrekvenciát egyszerre több állomás is használhatja, mivel az állomások számítógépei – a frekvenci...”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A packetrádió (csomagrádió) átvitelnél ugyanazt a vivőfrekvenciát egyszerre több állomás is használhatja, mivel az állomások számítógépei – a frekvencia foglaltságát is figyelve – a megfelelő időpontban automatikusan adják le az operátor által bebillentyűzött karakterekből (és üzemi információkból) képzett „adatcsomagot”. A vevőállomás számítógépe fogadja a neki szóló információkat, és értékeli, hogy a vétel hibátlan-e. Hibátlan vételnél a szöveget a monitor képernyőjén megjeleníti. Ha a vétel hibás volt, a vevő számítógép – amikor szabad a frekvencia – adásra kapcsol, és automatikusan ismétlést kér a szöveget leadó állomás számítógépétől, mindaddig, amíg hibátlan jelet nem vesz.

A packetrádió átvitelnél FSK modulációt használnak. A 2m-es amatőrsávban az átviteli sebesség 1200 Bd, a 70 cm-es sávban 9600 Bd. (Az adatátviteli sebességen kívül a kódolás formátuma is különbözik. Az adatátvitelhez AX-25 protokollt használnak.)

Packetrádió átvitel természetesen elképzelhető két, egymással közvetlen kapcsolatot létesíteni képes rádióállomás esetén is. Ugyanakkor az, hogy egy frekvencián sok állomás képes egyidejűleg figyelni, de egyszerre csak az egyikük adhat, hasonló helyzetet jelent, mint az átjátszó állomások és az azt használó rádióállomások kapcsolata. Ez lehetőséget ad arra, hogy packetrádió összeköttetések elősegítésére is használjunk „digitális átjátszókat (digipeater)”, melyeket node -nak neveznek. A node-okat (csakúgy, mint a fónia FM átjátszókat) olyan helyeken (hegycsúcsokon, magas épületek tetején, stb.) telepítik, amelyekre nagy területről van rálátás, és így e területről kis teljesítményű (esetleg kézi) rádió adó-vevővel, és egyszerű antennával is elérhetők.

Vannak szimplex üzemű amatőr node-k, amelyek vételi és adási frekvenciája azonos, mások félduplex üzemben működnek (adási és vételi frekvenciájuk különböző, de nem adnak és vesznek egyidejűleg). A node-hoz csatlakozó felhasználónak természetesen az adott node adási és vételi frekvenciájának megfelelően kell saját rádióadó-vevőjét beállítani.

A packetrádió (csomagrádió) node-k sokkal szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak, mint egy átjátszó. A node-k (külön, a node-k közötti adatforgalomra használt frekvenciákon és adatátviteli sebességgel) egymással is kapcsolatban állnak, és világméretű hálózatot alkotnak. (Újabban az interneten keresztül is elérhető a node-k rendszere.) E hálózathoz csatlakoznak packetrádiós BBS-ek („postaládák”) és a dx-clusterek is. A node-t vezérlő számítógép a node-hoz csatlakozó felhasználó parancsainak megfelelően „kapcsolja” a kért rádióállomást, node-t, BBS-t, vagy DX-clustert. Az összeköttetés felépülése után (az összes közbenső, az állomások jeleit „reléző” node-n keresztül) az állomások egymással forgalmazhatnak. A node-k hálózatának igénybe vételével interkontinentális URH összeköttetést létesíthetünk olyan egyszerű rádióállomással, amely csak arra alkalmas, hogy a legközelebbi node-al kapcsolatba lépjünk.