Digipeater

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szó jelentése

Digipeater a Digital Repeater, azaz digitális átjátszó szó rövidítése. A felmenő és lejövő ága gyakran ugyanazon a frekvencián időosztásban üzemelnek, de nem feltétlenül kell ennek így lennie. A bejövő adatkerettel általában csak abban az esetben foglalkoznak, ha a keret végi ellenörzőösszeg alapján a keret sérülésmentes. A hibás keret megismétlésének ugyanis nincs sok értelme.

Gyakran a digitális adatkeret címmezőjében a célcímnek a digipeater címét kell tartalmaznia, azonban vannak olyan alkalmazások is, amelyek minden hibátlanul levett keretet átjátszanak. Utóbbi esetben a megoldandó probléma, hogy a már áthaladt csomagot ne játsza át újra és újra. Ezt általában a csomag rövid ideig történő eltárolásával és/vagy egy a keretben található átjátszás-számláló figyelésével majd csökkentésével érik el.

Digipeaterek a csomagrádiózásban

A packetrádió (csomagrádió) átvitelnél ugyanazt a vivőfrekvenciát egyszerre több állomás is használhatja, mivel az állomások számítógépei – a frekvencia foglaltságát is figyelve – a megfelelő időpontban automatikusan adják le az operátor által bebillentyűzött karakterekből (és üzemi információkból) képzett „adatcsomagot”. A vevőállomás számítógépe fogadja a neki szóló információkat, és értékeli, hogy a vétel hibátlan-e. Hibátlan vételnél a szöveget a monitor képernyőjén megjeleníti. Ha a vétel hibás volt, a vevő számítógép – amikor szabad a frekvencia – adásra kapcsol, és automatikusan ismétlést kér a szöveget leadó állomás számítógépétől, mindaddig, amíg hibátlan nyugtaüzenetet nem vesz. Illetve ha nincs egy meghatározott időn belül pozitív nyugta, az üzenetet ismételten elküldi a szöveget leadó állomás számítógépe.

Csomagrádió átvitel természetesen elképzelhető két, egymással közvetlen kapcsolatot létesíteni képes rádióállomás esetén is. Ugyanakkor ha a domborzati viszonyok vagy a távolság indokolttá teszi, akkor lehetőségünk van arra, hogy közvetítő számítógépként használjunk (= digitális átjátszás, angolul digipeating)' egy harmadik, számunkra és az ellenállomás számára is vélhetőleg elérhető számítógépet. Ezért a csomagrádiózásban minden résztvevő számítógépet node -nak (csomópontnak) neveznek.

Vannak kiemelt szerepű node-ok, amelyeket magáncélra egy operátor sem használ, kimondottan magasabb pontokra telepítenek azért, mert így segítségükkel kevés ugrással eljuthatunk a távolabbi ellenállomásokhoz. Vannak szimplex üzemű amatőr node-k, amelyek vételi és adási frekvenciája azonos, mások félduplex üzemben működnek (adási és vételi frekvenciájuk különböző, de nem adnak és vesznek egyidejűleg). A node-hoz csatlakozó felhasználónak természetesen az adott node adási és vételi frekvenciájának megfelelően kell saját rádióadó-vevőjét beállítani.

A csomagrádió node-ok gyakran sokkal szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak, mint egy digitális átjátszó (digipeater). Megtalálható rajtuk akár BBS (postaládák, hírközvetítő rendszerek), akár dx-cluster akár egyedi alkalmazások.

És ne feledjük, a szelektív digitális átjátszás lehetősége megteremti azt a lehetőséget, hogy a legközelebbi node-ot elérve onnan tovább majd tovább lépdelve távoli rádióamatőr számítógépeiről vehetünk igénybe a rádióamatőr által nyújtott szolgáltatásokat.

Digipeaterek az APRS hálózaton

APRS esetén a küldő állomás csak annyit határoz meg, hogy milyen hatósugárban kívánja szétteríteni a küldendő információt. A digipeaterek amint leveszik a hibátlan adatkeretet, ellenőrzik, hogy nem ismételték-e már meg az elmúlt percben. Ha nem ismételték még, akkor megismétlik.

Az APRS digipeaterek szerepe tehát nem a szelektív tovább és még tovább lépkedésben rejlik, hanem abban, hogy a feladó kisrádiójának pillanatnyi hatósugara helyett egész átjátszóláncokon keresztülgörgetve rövidke üzenetét, nagy területre hirdesse az általa küldött általános vagy címzettnek szóló üzenetet, amely lehet például rádiós paraméter, GPS koordináta, meteorológia érzékelő adata, szabadon összeállított szöveg.

Az APRS hálózat digitális átjátszói (digipeaterei) 144.800 MHz-en találhatók egész Európában, ezáltal a rádiót nem kell hangolni, bárhol is tartózkodunk Európa területén.

Digipeaterek a többi digitális üzemmód esetén

Annak ellenére, hogy például a karakter orientált PSK31 üzemmód esetén már vannak rádión megszólítható emailt kiszolgáló csomópontok, az elemi adatkeret átjátszás más üzemmódok esetén napjainkig még nem terjedt el.