Összeköttetés létesítése fónia üzemmódban

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mielőtt belekezdenénk

Érdemes megnézni az összeköttetés létesítése szócikkben található hasznos tanácsokat.

Összeköttetés fónia módban

Mintapélda fónia módban létesített általános QSO-hoz

Hívó állomás (pl. HA0XYZ op. Ede) A frekvencián éppen figyelő állomás (pl. HA5ZYX op. Anna) Megjegyzés
Foglalt a frekvencia? Ezt mindenképp illik első lépésként megtenni. FM üzemmódnál különösképp!
Semmi válasz vagy foglalt (QRL) - lásd a lap tetején levő fejezetet.
Általános hívás, általános hívás, itt Helén Antal Ötös Ikszes Ipszilon Zoltán
Helén Antal Nullás Ikszes Ipszilon Zoltán, itt Helén Géza Ötös Zoltán Ipszilon Ikszes Mind az adó, mind a vevő fél felírja az összeköttetés kezdetének idejét és az ellenállomás hívójelét.
HG5ZYX, itt HA0XYZ. Örülök, hogy hívtál. Az én QTH-m Budapest, I. kerület, operátor Ede, vételi riportom ötös kilences. Anna eközben feljegyzi a QTH-t, az operátor nevét és a vételi riportot.
HA0XYZ, HG5ZYX. Én is örülök. QTH-m Budapest, I. kerület, nevem Anna. Ötös kilencessel veszlek. (És mindjárt jöhet is egy érdeklődő kérdés. Például az antennáról, időjárásról, rádióról vagy akármiről.) Ede is szorgosan jegyzetel: QTH, operátornév, adott riport.
Válaszolnak a kérdésekre, illetve feltesznek egy kérdést - ha van. Az információcsere rész - amit meg szeretnétek beszélni.
Válaszolsz az esetleges kérdésre, illetve ha van kérdésed, felteszed. Ez addig zajlik, amíg az informálódás témája egyszercsak elfogy.
HA0XYZ, HG5ZYX. Kedves Ede, ha nincs több közlendőd, További sok 73 DX-et kívánva elköszönök tőled. Itt pedig lezárjátok az összeköttetést.
HG5ZYX, HA0XYZ. Köszönöm a beszélgetést. Neked is 73 DX.

Megjegyzés: FM üzemmód esetén látjuk a készülékről, hogy az ellenállomás mikor fejezi be az adását. SSB üzemmód esetén nem lehetünk biztosak, hogy vételre ment az ellenállomás vagy csak a hullámterjedés miatt halkult el a távoli állomás a zajszintre. Ezért a SSB üzemmódban a 'vétel' (angol nyelven: back to you) kifejezést nem árt a vételre kapcsolás előtt bemondani. Ebben talán a verseny QSO kötött formátuma a kivétel, ahol az információ elhangzása után feltételezhető, hogy az ellenállomás vételre kapcsolt.

Mintapélda fónia módban létesített verseny QSO-hoz

Verseny QSO esetén elmarad az információs blokk, ellenben gyakran kontrollszámot cserélnek. Ez esetben az alábbi szerint néz ki egy angol nyelvű QSO:

Hívó állomás (pl. HA0XYZ) A frekvencián éppen figyelő állomás (pl. HA5ZYX) Megjegyzés
Is this frequency in use? Ezt mindenképp illik első lépésként megtenni. FM üzemmódnál különösképp!
Jó esetben semmi válasz. - lásd a lap tetején levő fejezetet.
CQ CQ CQ this is Hotel Alfa Zero X-Ray Yenkee Zulu CQ = seek you (kiejve: szík jú)
Hotel Alfa Five Zulu Yenkee X-Ray Forgalmasabb versenyeken csak a hívójelünk utolsó két betüjét (itt: Yankee X-ray) mondjuk, és ha viszonthalljuk az ellenállomástól a jenki exréj, csak akkor mondjuk a teljes hívójelet. Oka: a nagy pileup-ban örüljünk, ha ez a két betü eljut a hívó füléig.
Hotel Alfa Five Zulu Yenkee X-Ray, Hotel Alfa Zero X-Ray Yenkee Zulu (gyorsan betűzve), thank your for calling, 59, 59, the number is 003, 003 from JN97MO JN97MO Lejegyzendő: idő, hívójel, adott riport (mindjárt adni fogjuk), vett riport, kontrollszám . A számok kiejtve: fájv nájn, zéró zéró szrí. Ezen lényeges információkat kétszer szokás adni, mert fontosak. Illetve az adott kontrollszám az adott versenyen a QSO-k folyamán folytonosan növekszik.
Hotel Alfa Zero X-Ray Yenkee Zulu, Hotel Alfa Five Zulu Yenkee X-Ray (gyorsan betűzve), 59, 59, the number is 163, 163 from JN97LN JN97LN JN97LN a QRA lokátor - azaz a földrajzi négyszög, ahol jelenleg tartózkodsz. A QRA lokátort csak URH-s környezetben szokás adni a pontosabb távolságmeghatározás miatt. A kontroll szám ejtése: van, szix, szrí. Lejegyzendő az adott kontrollszám.
Hotel Alfa Zero X-Ray Yenkee Zulu, Hotel Alfa Five Zulu Yenkee X-Ray (gyorsan betűzve). Thank you for QSO. 73! Itt pedig lezárjátok az összeköttetést. 73 ejtsd: szeventi szrí.
73!

Fónia mód esetén is elmondható, hogy pörgősebb versenyek idején a QSO tartalmat extra rövidre célszerű redukálni. Lásd feljebb, az extra gyors távíró verseny QSO résznél.

Hívó állomás (pl. C4A) A frekvencián éppen figyelő állomás (pl. HA5K) Megjegyzés
Charlie Four Alpha contest. Igen tömören hívja a következő állomást a hívó fél.
Hotel Alpha Five Kilo.
Hotel Alfa Five Kilo, five nine 1147.
Five nine 109.
Thanks. Charlie four Alpha. ... és többnyire már van is, aki hívja...

Mintapélda fónia módban létesített DX QSO-hoz

Távoli vagy ritka állomás esetén az összeköttetés (hasonlóan a verseny QSO-hoz) főleg a riportváltásra szorítkozik. Sok kezdő nem tud mit kezdeni az ilyen esetekkel: a lényeg, hogy csak annyi információt szabad adni, amennyit az ellenállomás ad, sőt az ellenállomás hívójelét sem szabad leadni.

Hívó állomás (pl. Y0X) A frekvencián éppen figyelő állomás (pl. HG0YX) Megjegyzés
CQ Yankee Zero X-ray. Sokszor csak annyit mond, hogy "QRZ?". Az összeköttetés előtt figyelni kell a frekvenciát, be fogja mondani a hívójelét és további adatokat (pl. QSL-menedzser).
Hotel Golf Zero Yankee X-ray.
Hotel Golf Zero Yankee X-ray, five nine.
Five nine, thank you.
Thanks. QRZ? Ezzel a QSO-nak vége!


Segítség idegen nyelvű összeköttetéshez

A külföld felé irányuló nemzetközi rádióforgalmazás általában angol nyelven történik. Azonban ez nem azt jelenti, hogy angol nyelven kell, inkább azt, hogy olyan nyelven történik, amit a túloldal megért.

A fenti példákban látható angol nyelvű normál és verseny során használt összeköttetés. Alább látható néhány tényleg alapvető „gyógymondat” magyar angol és német nyelven:

Magyar Angol Német
Jó reggelt kívánok kedves barátom. Good morning my friend. Guten Morgen mein Freund.
Jó napot kívánok kedves barátom. Good afternoon my friend. Guten Tag mein Freund.
Jó estét kívánok kedves barátom. Good evening my friend. Guten Abend mein Freund.
A vételjellemzésem számodra 59. The report is five-nine. Das 'riport' ist fünf-neun.
...

További érdekes kifejezésekre adhat ötletet a forgalmazási rövidítések szócikk, amely bár főleg szöveges üzemmódokban (távíró, PSK31, ...) nagy segítség, fónia üzemmódban is jól jöhet.