Vita:SWR mérő

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Antenna illesztéshez nemigen lehet használni az swr mérőt -szerintem. Az antenna illesztettségét lehet vele mérni. Tulajdonképpen ez sem igaz, mert csupán a tápvonal illesztettségét lehet vele mérni. Antenna illesztére én inkább antenna illesztőket szoktam használni. Persze legtöbben antennaillesztőnek nevezik a transceiver és a koax közé beiktatott dobozt is. Ennek az antenna illesztéséhez semmi köze, kivéve, ha a tápvonal pontosan félhullámhossz. Csakis ebben az esetben módosítja a doboz az antenna bármilyen jellemzőjét. Egyébként a tápvonal által mutatott tetszőleges impedanciát módosítja a rádió kimenete számára kívánatos értékre. De hogy az antennával, meg a tápvonallal mit csinál az más kérdés. 5KJ


Tessék csak bátran szerkeszteni. Ez még csak egy csontváz, amit fel kell tölteni.

Megjegyzem, én antenna illesztéséhez is erőteljesen használom ezt a műszert, mert ennek kijelzése alapján húzok vissza a dipól végéből, vagy engedek a visszahajlításból. Ugyanis kitelepüléskor nem használók tunert a plussz tömege miatt. Ezáltal marad az antenna "visszahajlításos" hangolása.

--HG2ECZ 2006. július 4., 02:54 (CEST)

Jóska! Egy kérdés: nincsenek véletlenül jó ábráid? Nagyon feldobná ezt a szócikket is. Sajnos nekem sincs igazán találó ábrám hozzá.

A szócikk végére egy-egy megvalósítható, használható kapcsolási rajzot is össze kellene vadásznunk. Ha valaki tud, ne kiméljen :)

--HG2ECZ 2006. július 5., 09:22 (CEST)