Tápegységek

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Rádiókészülék táplálása hálózati tápegységről

A hálózati táplálás általában 230 V-ból 13,8 V-os egyenfeszültséget adó tápegységgel történik. A rádiótáplálás során figyeljünk az alábbiakra:

 • 100 W-os rádió 20-25 A-es tápegységgel működik.
 • ekkora áram egy rövidzárlat esetén tüzet okozhat. Túláramvédelem ajánlott!
 • földhurok. A tápegység háza le van földelve. Ha például számítógéppel kötjük össze, az is. De a rádióhoz csatlakozó antenna is. Ügyeljünk arra, hogy a földeléseken keresztül nehogy két ellentétes polaritást kössünk össze, mert ekkor akár 10 A-es áramok is elfolyhatnak, ami erős melegedést okoz valahol, rosszabb esetben tűzet is okozhat.
 • tápegység legyen stabilizált, szűrőkondenzátorokkal alaposan ellátott. A Graetz híd diódáival 10 .. 100 nF-os kondenzátor kötendő párhuzamosan. Ellenkező esetben brummos lehet az adás, illetve rosszabb esetben a rádió más rádióamatőrök kommunikációját is zavarhatja.

12V, 25A-es analóg, stabilizált tápegység

Powersupply.jpg

Ez a kapcsolás továbbfejlesztendő alapkapcsolásnak tekinthető. Hiányzik az automatikus túláramvédelem, a túlfeszültség, a fordított polaritás, az impulzus és a nagyfrekvenciás hatások elleni védelem. A 7812 típusú IC talppontján megemelt feszültséggel beállítható a kívánt 13,5-13,8 V.

A diódák, teljesítménytranzisztorok számára a megfelelő hűtőfelületet biztosítani kell. A hűtés hatásfoka növelhető a számítástechnikában alkalmazott nagyfordulatszámú 12 V-os ventilátorokkal (15V-on is üzemeltethetőek). A hűtőbordák hőmérsékletének alacsonyan tartása jobb védelmet biztosít a tranzisztorok réteghőmérsékletének hirtelen megemelkedése ellen.

A tápegységre csatlakozó kábelek keresztmetszete legalább 16 mm2 legyen (2 A/mm2), végükön kábelsaruval, amelyet a tápegységhez csavaros leszorítással rögzítünk. Másik megoldás a megfelelő méretű sorkapocs alkalmazása, ez esetben a is törekedjünk a jó mechanikai rögzítésre (az átmeneti ellenállás csökkentése miatt).

Rádiókészülék táplálása akkumulátorról

Ha mobil vagy portable üzemben vagyunk, gyakran van szükségünk akkumulátorra.

Akkumulátor fajták

 • Zselés kocka akkumulátor (12V @ 1 ... 60 Ah).
 • NiMH akkumulátorok: ceruza (2600 mAh), baby (4500 mAh), góliát (9000 mAh), ezekből megfelelő számút sorba kapcsolva (N * 1.2 V). Memória effektusra kevésbé hajlamos, mint az NiCD akkumulátorok, de újratöltés előtt célszerű kisütni (nem nulla feszültségre!), hogy a kapacitása ne csökkenjen.
 • Lítium-ion akkumulátorok: jelenleg ezek biztosítják a legnagyobb kapacitást és a legkisebb súlyt egységnyi térfogatban. Bármikor újra tölthetők, nincs memória effektus. A töltésre érzékeny, ezért javasolt a hozzá adott töltő használata. Leggyakoribb felhasználási terület: kézi adóvevők (gyári), notebook-ok, mobil telefonok.

Zselés ólomakkumulátorok előnye az olcsóság, hátránya a nagyobb tömege.
Például 12 V-on egy 7,2 Ah-s akku 2,6 kg (3,3 Ah-s 1,3 kg),
míg 2,6 Ah-s NiMH ceruzából 10 db csak 0,3 kg,
a 2,2 Ah-s Lítium-ion pedig alig 0,2 kg.
Azonban ár terén a zselés ára kb. 2,5 kFt (7,2 Ah),
a 10 db 2,60 Ah-s NiMH ceruza ára kb. 7 kFt,
a Lítium-ion akksi ára kb. 20 kFt.

Akkumulátor kapacitása

Mértékegysége az amperóra. Azt adja meg, hogy adott áramerősségű terhelést mennyi ideig képes kiszolgálni.

A gyári adata 10 órás kisütési időtartamra vonatkozik, azaz egy 7.2 Ah-s zselés akkumulátor elvileg 720 mA-el 10 órán keresztül terhelve merül le. Azonban ha gyorsabb kisütést választunk (nagyobb áramra van szükségünk), akkor a kiszolgálási hatásfoka csökken, ezáltal kevesebb energiát tudunk kivenni belőle.

Alább látható, hogy a látszólagos kapacitása hogyan változik különböző terhelőáramnál.

 • 20 óra: 100% (7.2 Ah esetén 0.36 A-el terhelve 20 óra, azaz látszólag 7.2 Ah)
 • 10 óra: 95 % (7.2 Ah esetén 0.672 A-el terhelve 10 óra, azaz látszólag 6.7 Ah)
 • 5 óra: 80 % (7.2 Ah esetén 1.15 A-el terhelve 5 óra, azaz látszólag 5.7 Ah)
 • 1 óra: 60 % (7.2 Ah esetén 4.3 A-el terhelve 1 óra, azaz látszólag 4.3 Ah)

Az akkumulátor töltésénél ügyeljünk arra, hogy lehetőleg a névleges kapacitásának maximum 1/10-ével töltsük (töltési idő > 10 óra), mert a gyorstöltés és gyorskisütés károsítja az ólomakkumulátorokat.

Napelem - mint környezetbarát áramforrás

A napelemek leghatékonyabban akkumulátorral együttműködve használhatók. Ekkor az akkumulátor biztosítja számunkra az adás során szükséges nagyobb áramot, a napelem pedig - napsütés erősségétől függő - árameősséggel tölti az akkumulátort.

Egyéb tápforrások

-- még üres --