Szimplex

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A szimplex latin eredetű szó annyit tesz: egyszerű, nem összetett.

Szimplex kapcsolat

Simplex, szimplex ( one-way communication, egyirányú összeköttetés ). Két fizikai vagy logikai végpont ( például amatőrállomás ) közötti összeköttetést, adatátviteli utat jelöl vagy foglal magában. Az adatok csak egy irányban áramolhatnak, az ellentétes irányban nem lehetséges adatáramlás.

Szimplex kapcsolat.gif

Megjegyzem, az adatátvitelhez egy vagy több vivőfrekvenciát is használhatnak az állomások.

Szimplex kapcsolat van például a kapucsengő nyomógombja és a csengő között. A kapunál megnyomhatod a gombot, az előszobában hallhatom a csengőt. De nincs gomb az előszobában és nincs csengő a kapunál. És hiába kiabálok a csengőre, nem fog megrezzeni a kapui gomb. Műsorszóró szolgálatnál hasonló a helyzet. Solton van adóállomás, konyhaasztalomon pedig Szokol. A megfigyelő amatőrök ( SWL-ek ) szimplex összeköttetéseket létesíthetnek ( hiszen nem használnak adót ). Jeladó megfigyelésénél, személyhívó szolgáltatásnál, pontosidő-adó állomás ( DCF-77 ) után járó óránál, GPS műholddal és vevőjével sem megy ez másképp... De nehogy azt hidd, hogy a szimplex kapcsolatból következik a szimplex vivőfrekvencia- használat! Például egy TV-műsorhoz két vivőfrekvencia kell ( képvivő és hangvivő ), a frekvenciahasználat tehát duplex ( míg a kapcsolat a fejállomás és a TV-m között szimplex ). 1995-09-16-án ( Hangzáskultúra Napja ) kvadrofon adáskísérlet volt hallgatható. A négy független hangcsatorna átviteléhez két sztereó adó- és vevőkészülék ( és persze két vivőfrekvencia ) kellett: a Bartók adón az első két csatornát, a Petőfin a hátsó két csatornát közvetítették. (Rádiótechnika 1995-09-435).

Szimplex üzemmód

Egy másik nézőpontból nem foglakoznak a csak egyirányú szimplex összeköttetésekkel. Nincs látókörben például a műsorszóró adó és vevő, jeladó és megfigyelő, távirányító és modell közötti összeköttetés. Minden - jellemzett - összeköttetés rádiós és kétirányú: félduplex vagy duplex; következésképp a rádiónak van vevő- és adórésze.

A jellemzés alapja nem is az összeköttetés, hanem a rádió működése, üzemmódja. Pontosabban az, hogy a vevő- és az adórész tud-e egyidőben működni. Az egyszerre venni és adni is tudó rádió bonyolultabb, mint amelyik erre nem képes.

Szimplex rádió

Szimplex rádió, szimplex üzemmódú rádió: csak külön-külön képes venni és adni; a vevője és adója egyidőben nem üzemel.

Szimplex üzemmód

Szimplex üzemmód, váltott üzem: szimplex rádiók közötti üzem ( összeköttetés ).

Egyfrekvenciás szimplex

Egyfrekvenciás szimplex rádió vételnél és adásnál ugyanazt az egy frekvenciát használja.

Félduplex kapcsolat.gif

Kétfrekvenciás szimplex

Kétfrekvenciás szimplex rádió vételhez és adáshoz két különböző frekvenciát használ. Megjegyzem: nem egy időben.

Kétfrekvenciás szimplex üzemmód.gif

Szimplex frekvenciahasználat

Az összeköttetéshez egy vivőfrekvencia kell. Megjegyzem a kapcsolat lehet szimplex vagy félduplex is.

Szimplex frekvenciahasználat.gif

FNFT

35/2004. (XII. 28.) IHM ( 28/2008. (X. 21.) KHEM )
2. § x) szimplex frekvencia: frekvencia, amelynek rendeltetés szerinti használata alapján egyidejűleg csak egyirányú összeköttetés valósulhat meg (vagy adási vagy vételi üzemmód);

Lásd szimplex, félduplex, duplex, mobil relé, átjátszó.