SWR mérő

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HG2ECZ (vitalap | közreműködések) 2006. október 9., 21:34-kor történt szerkesztése után volt. (kategória)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

-- alapcélja --

Működési elve és felhasználása

Az SWR mérő, és működési elve

Az SWR az angol állóhullám arány rövidítése. Az SWR mérő tápvonalak illesztési viszonyairól ad tájékoztatást. Ha egy tápvonal lezárása nem pontos, akkor azon állóhullámok alakulnak ki, mert a terheléstől a hullám egy része visszaverődhet. A haladó és visszavert hullám megkülönböztethető, mert a visszavert hullám esetén az E vektor 180 fokot fordul. A tápvonalon haladó hullám energiájából el lehet venni mérési célra kapacitív vagy induktív csatolással. Ha kapacitív és induktiv csatolás is van egyidejüleg, akkor a H illetve E vektorok révén keltett feszültségek összeadhatók, vagy kivonhatók egymásból, például a mágneses csatolóhurok kapcsainak felcserélésével. Az ilyen kapcsolásokat iránycsatolóknak nevezik. Ezekkel a hullám haladási iránya megállapítható. Az SWR mérő két iránycsatolót tartalmaz. Az egyik összegzi a haladó, amásik pedig a visszavert hullám által keltett feszültségeket. Egy átkapcsolóval váltható a két iránycsatoló, és igy megfigyelhető a haladó illetve visszavert hullámok erőssége. Fontos, hogy a két iránycsatolóban a hullám mágneses és elektromos tere azonos feszültséget keltsen. Ezt gyakran úgy oldják meg, hogy az E vektor becsatolása trimmerkondenzátoron keresztül történik, és igy a becsatolt feszültség beállítható ugyanakkorára, mint a mágneses csatolás miatt bejutó feszültség. Az indikátor műszer számára egyenirányítani kell a hullám által keltett feszültségeket. A műszer érzékenysége egy soros potméterrel beállítható. Gyakran két műszert alkalmaznak az SWR mérőkben. Ilyenkor az érzékenység kettős, és lehetőleg pontosan együttfutó potméterrel valósítható meg. A potméter kalibrálható a tápvonalon haladó teljesítményre, de a leolvasott érték csak akkor pontos, ha nincs visszaverődés.

A SWR mérő felhasználási lehetőségei.

Ha a generátor ellenállása nem egyezik meg a terhelés ellenállásával, Akkor a terhelésről a generátor által leadott energia egy része visszaverődhet. Ez nemkívánatos állapot, mert a teljes teljesítmény nem a terhelésen lép fel. A rádióamatőr gyakorlatban fontos, hogy az adó teljesítménye lehetőleg eljusson az antennára, és annak talpponti ellenállásán fejtse ki hatását. Ha egy adó kimenetére végfokot kapcsolunk, ugyanolyan fontos, hogy az adóbó kivehető teljesítmény lehetőleg teljesen a végfok meghajtására fordítódjon. Az érzékeny vevő bemenetének pontosan kell illeszkedni az antennától lehozott tápvonalhoz. Tápvonalak hosszának megváltoztatása során, például meghosszabbítás után szintén célszerű az illesztettséget ellenőrizni. Mindezekre alkalmasak az SWR mérők. Fontos tudni, hogy az SWR mérő egy bizonyos hullámellenállásra készül. Csak ilyen hullámellenállású bemenetek illetve kimenetek közé lehet beiktatni őket. Az SWR mérők konstrukciós kialakításuk alapján bizonyos teljesítményhatárok között képesek működni. Nagyteljesítményű végfokozatokhoz kialakított SWR mérők nem elég érzékenyek kézi rádiók illesztésének értékelésére, az érzékenyebbek pedig meghibásodhatnak a rajtuk átengedett nagyobb teljesítményektől, mert túl sok energiát vesznek át a tápvonalból. Az SWR mérők iránycsatolóinak mérete alkalmazkodik a hullámhosszhoz. Ezért a rövidhullámú sávokra készült SWR mérők nem optimálisak az URH sávokra. A 144 és 432 MHz sávokra is érdemes külön SWR mérőt használni.


Felhasználása antenna illesztéshez

SVR mérú kapcsolások

Rövidhullámú sávra

Ultrarövidhullámú sávra