„SWR mérő” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (kategória)
4. sor: 4. sor:
  
 
-- elv leírása --
 
-- elv leírása --
 +
 +
Az SWR az angol állóhullám arány rövidítése. Az SWR mérő tápvonalak illesztési viszonyairól ad tájékoztatást.
 +
Ha egy tápvonal lezárása nem pontos, akkor azon állóhullámok alakulnak ki, mert a terheléstől a hullám egy része visszaverődhet. A haladó és visszavert hullám megkülönböztethető, mert a visszavert hullám esetén az E vektor 180  fokot fordul. A tápvonalon haladó hullám energiájából el lehet venni mérési célra kapacitív vagy induktív csatolással. Ha kapacitív és induktiv csatolás is van egyidejüleg, akkor a H illetve E vektorok révén keltett feszültségek összeadhatók, vagy kivonhatók egymásból, például a mágneses csatolóhurok kapcsainak felcserélésével.
 +
Az ilyen kapcsolásokat iránycsatolóknak nevezik. Ezekkel a hullám haladási iránya megállapítható. Az SWR mérő két iránycsatolót tartalmaz. Az egyik összegzi a haladó, amásik pedig a visszavert hullám által keltett feszültségeket. Egy átkapcsolóval váltható a két iránycsatoló, és igy megfigyelhető a haladó illetve visszavert hullámok erőssége. Fontos, hogy a két iránycsatolóban a hullám mágneses és elektromos tere azonos feszültséget keltsen. Ezt gyakran úgy oldják meg, hogy az E vektor becsatolása trimmerkondenzátoron keresztül történik, és igy a becsatolt feszültség beállítható ugyanakkorára, mint a mágneses csatolás miatt bejutó feszültség. Az indikátor műszer számára egyenirányítani kell a hullám által keltett feszültségeket. A műszer érzékenysége egy soros potméterrel beállítható. Gyakran két műszert alkalmaznak az SWR mérőkben. Ilyenkor az érzékenység kettős, és lehetőleg pontosan együttfutó potméterrel valósítható meg. A potméter kalibrálható a tápvonalon haladó teljesítményre, de a leolvasott érték csak akkor pontos, ha nincs visszaverődés.
 +
  
 
=== Felhasználása antenna illesztéshez ===
 
=== Felhasználása antenna illesztéshez ===

A lap 2006. július 4., 22:33-kori változata

-- alapcélja --

Működési elve és felhasználása

-- elv leírása --

Az SWR az angol állóhullám arány rövidítése. Az SWR mérő tápvonalak illesztési viszonyairól ad tájékoztatást. Ha egy tápvonal lezárása nem pontos, akkor azon állóhullámok alakulnak ki, mert a terheléstől a hullám egy része visszaverődhet. A haladó és visszavert hullám megkülönböztethető, mert a visszavert hullám esetén az E vektor 180 fokot fordul. A tápvonalon haladó hullám energiájából el lehet venni mérési célra kapacitív vagy induktív csatolással. Ha kapacitív és induktiv csatolás is van egyidejüleg, akkor a H illetve E vektorok révén keltett feszültségek összeadhatók, vagy kivonhatók egymásból, például a mágneses csatolóhurok kapcsainak felcserélésével. Az ilyen kapcsolásokat iránycsatolóknak nevezik. Ezekkel a hullám haladási iránya megállapítható. Az SWR mérő két iránycsatolót tartalmaz. Az egyik összegzi a haladó, amásik pedig a visszavert hullám által keltett feszültségeket. Egy átkapcsolóval váltható a két iránycsatoló, és igy megfigyelhető a haladó illetve visszavert hullámok erőssége. Fontos, hogy a két iránycsatolóban a hullám mágneses és elektromos tere azonos feszültséget keltsen. Ezt gyakran úgy oldják meg, hogy az E vektor becsatolása trimmerkondenzátoron keresztül történik, és igy a becsatolt feszültség beállítható ugyanakkorára, mint a mágneses csatolás miatt bejutó feszültség. Az indikátor műszer számára egyenirányítani kell a hullám által keltett feszültségeket. A műszer érzékenysége egy soros potméterrel beállítható. Gyakran két műszert alkalmaznak az SWR mérőkben. Ilyenkor az érzékenység kettős, és lehetőleg pontosan együttfutó potméterrel valósítható meg. A potméter kalibrálható a tápvonalon haladó teljesítményre, de a leolvasott érték csak akkor pontos, ha nincs visszaverődés.


Felhasználása antenna illesztéshez

SVR mérú kapcsolások

Rövidhullámú sávra

Ultrarövidhullámú sávra