RTL2832u

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HG2ECZ (vitalap | közreműködések) 2012. szeptember 3., 20:09-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mi ez?

Ez egy spéci IC, amely USB portra csatlakoztatható DVB-T vevőkben található meg. Specialitása, hogy tartalmaz KF-re egy 7 bites A/D-t, amely gyors, 3,2 Ms/s tempóval képes digitalizálni a rádiófrekvenciát. A DVB-T vevőben van továbbá egy RF keverő is, amely általában FC0012 vagy ritkán e4000 típus.

Hazánkban kapható, RTL2832U IC-t tartalmazó USB-s vevők

  • ITV710 (tesztelve, HG2ECZ)
  • Gigabyte U7300 (tesztelve, HG2ECZ)
  • LifeView LV5T Delux (tesztelve, Németh Józsi, FMDX levlista)

Miért jó?

  • Például a GnuRadio projekt segítségével könnyen összebarkácsolhatunk magunknak egy akár speciális modulációkat demoduláló vevőt.

DVB-T vétele Linux alatt ezzel az IC-vel

Ubuntu 12.04 Linux disztribúció esetén az alábbi kernelmodul akkor kell, ha DVB-T -vel sugárzott TV műsort szeretnénk keresni, nézni.

DVB-T -ben sugárzott TV műsor nézésére például a Kaffeine nevű program alkalmas.

DVB-T vétel és GnuRadio felváltva való használata

Ha a GnuRadioval szeretnénk szoftveres demodulátort használni, akkor húzzuk ki a DVB-T vevőt a számítógépből, dugjuk vissza és sudo rmmod dvb-usb-rtl2832u parancs segítségével távolítsuk el a DVB-T TV vevő kernelmodult. Csak ezután fog helyesen futni a GnuRadio alatt összeállított rádióvevőnk, mivel a betöltött DVB-T TV vevő modul fogja a hardvert.

Amennyiben ismét TV-t szeretnénk nézni, nincs más dolgunk, mint a GnuRadio szoftver leállítása után kihúzni a DVB-T vevőt a számítógépből és visszadugni. Ekkor a TV vételhez szükséges kerneldriver automatikusan betöltődik.