GnuRadio

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A GnuRadio

A GnuRádió szoftver egy olyan jelfeldolgozás alapfüggvényeinek gyűjteményből indult sok-sok évvel ezelőtt, amely segítségével az érdeklődők sokkal könnyebben tudtak ismert vagy speciális modulációval kísérleti adót vagy vevőt felépíteni.

Mára további kiegészítésként a gnuradio-companion kapott egy grafikus felületet, amelyen „drag&drop” módszerrel csak össze kell egerészni a legtöbb blokkot, bármiféle programozási tudás nélkül.

A sikerhez hozzájárult, hogy a kereskedelemben megjelent az RTL2832u chipre épülő USB-s DVB-T vevő, amely tartalmaz a KF-jén egy 7 bites, 3,2 Msps sebességig hangolható A/D átalakítót. Ezáltal akár 1,6 MHz-es sávszélességet is képes bedigitalizálni, amit szoftverből tetszőleges módon demodulálhatunk.

A gnuradio-companion grafikus felületében összeállított jelfeldolgozó egység a kipróbálása során generál Linuxon a felhasználó könyvtárába egy top_block.py nevezetű fájlt, amelyet elindítva szintén megkapjuk ugyanazt a jelfeldolgozást, amit a gnuradio-companion grafikus felületével kaptunk.

hg2ecz@radiovez:~$ gnuradio-companion # összeállítunk egy SDR vevőt, majd futtatjuk.
hg2ecz@radiovez:~$ ~/top_block.py     # az imént összeállított SDR így is futtatható.

A GnuRadio feltelepítése

Ubuntu/Debian alapú Linuxra legegyszerűbben az alábbi szkripttel lehet a legfrissebbet feltelepíteni.

 
wget http://www.sbrac.org/files/build-gnuradio
chmod +x build-gnuradio
./build-gnuradio


A fenti szkript előnye, hogy a GnuRadio szoftveren kívül a hardver meghajtókat is feltelepíti. De számtalan módja van. Lásd: http://gnuradio.org/redmine/projects/gnuradio/wiki/InstallingGR

Példák

WBFM vevő

Gnuradio-wbfm.gif

NBFM vevő, APRS hangja

Gnuradio-nbfm.gif

További példák