Rádiókészülékekkel kapcsolatos jogszabályok

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Rádiókészülék eladása

Új rádiókészülék forgalombahozása hazánkban

A hazai forgalomba hozatal feltételei röviden, kissé egyszerűsítve (a nem harmonizált frekvenciákon működő eszközök tekintetében - ilyenek a HAM rádiók is):

  • szabályos gyári megfelelőségi nyilatkozat, ennek hiányában az importőr (mint gyártó) szabályosan előkészített megfelelőségi nyilatkozata - ennek meglehetősen szigorú szabályai vannak (akkreditált labor mérési jegyzőkönyve, regisztrált minősítő intézet tanúsítványa, szabványokra hivatkozás, stb.)
  • szabványos CE jelölés, osztályba sorolási jel (ez utóbbit felejtik el a hamisítványok!)
  • a forgalomba hozatal szándékának bejelentése a hatóság számára, regisztráció. Ennek aktuális listája az Rádióamatőr szolgálatot felügyelő hatóság honlapjáról letölthető. Tehát, ami ott nem szerepel, azt boltban nem szabad árusítani!

A forgalomba hozatalnak (első, új) más jogszabályi korlátja nincsen és más feltételt nem is szabhat a hatóság. A folyamatos "minőségellenőrzésről" az Rádióamatőr szolgálatot felügyelő hatóság piacfelügyeleti jogkörében eljárva "gondoskodik".

Használt rádiókészülék eladása során

A használt berendezések forgalma tekintetében korlátozás nincsen.

"... a ma hatályos jogszabály rádióberendezés megszerzését és elidegenítését nem köti előzetes hatósági engedélyhez."

Lefordítva: az új berendezés - amennyiben megfelel a hazai forgalombahozatal feltételeinek - korlátozás nélkül bárki számára eladható.

(Nagyon fontos, hogy a berendezés származása bizonyítható és nyomon követhető legyen. A legtöbb "lebukás" ebből ered.)

Összefoglalva: A birtokláshoz nem kell semmilyen engedély. Az üzemben tartáshoz szükséges.

Rádióamatőr szolgálatot felügyelő hatóság honlapján az idevágó dokumentumok

Rádiókészülékkel szabad-e frekvenciákat megfigyelni?

A hallgatózókat, mint a rádiófrekvenciát megfigyelő tevékenységet a jog nem ismer.

A gond nem itt van, hanem ott, hogy Magyarországon a megfigyelő számot kapott megfigyelő amatőr NEM feljogosított, rádióengedéllyel rendelkező személy, tehát nem jogosult a műsorszóró állomások vételén túl bármi más rádióállomás hallgatására. HAM (=rádióamatőr) állomáséra sem!

A nem HAM és nem broadcast SWL-ek kérdésköre pedig nagyon egyszerű: a magyar jog ilyet nem ismer el, ilyen kategória nem létezik. Így mindegyik illegális.