Rádiófrekvenciás csatlakozók

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5LQ (vitalap | közreműködések) 2008. február 24., 18:13-kor történt szerkesztése után volt. (→‎PL (Amphenol) csatlakozó)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Alábbiakban a rádióamatőr készülékeknél leggyakrabban előforduló rádiófrekvenciás csatlakozók kerülnek bemutatásra.

BNC csatlakozó

5 Watt alatti készülékek esetén elterjedt ez a csatlakozó. Előnye a kis mérete, hátránya hogy kontakthiba - ritkán ugyan - de kialakulhat. Ezzel a csatlakozóval a 23 cm-es amatőrsávig találkozhatunk.

BNC talp.gif BNC dugo.gif BNC toldo.gif
BNC talpas aljzat BNC dugó BNC toldó

Vigyázzunk arra, hogy rádióamatőr készülékhez 50 ohmos típust vegyünk (létezik 75 ohmos és igen ritkán 93 ohmos is)

PL (Amphenol) csatlakozó

A PL csatlakozót a 10 W-ot meghaladó teljesítményű rövidhullámú készülékeknél használják. Az AMPHENOL csatlakozónak nincs definiált hullámimpedanciája, ezért magasabb frekvenciákon - pl. 100MHz felett - nem javasolt a használata, de gyakran találkozhatunk ezzel a csatlakozóval a 2 méteres hullámsávban dolgozó adóberendezéseknél is. Azonban 70 cm-re már semmiképp sem ajánlott a használata. Minőségileg az ezüstözött kivitel teflon szigetelővel sokkal jobb és könnyebben szerelhető, mint az olcsó nikkelezett fajta. (Ez általában minden rádiófrekvenciás csatlakozóra érvényes.)


Pontos megnevezésük: apa: PL-259 dugó, anya: SO-239 aljzat


PL talp.gif PL dugo.gif PL toldo.gif
SO-239 talpas aljzat PL-259 dugó PL toldó

N csatlakozó

Az N csatlakozó nagyon jó tulajdonságokkal bír. Ezért a 70 cm-es sávban és az felett a 10 W-ot meghaladó adókészülékek esetén szinte kizárólagos a használata. Esetenként a 2 méteres sávban üzemelő adóra is ezt a csatlakozót szerelik.

N talp.gif N dugo.gif N toldo.gif
N talpas aljzat N dugó N toldó

SMA csatlakozó

Az SMA csatlakozó nagyon kis méretű, ennek ellenére kiváló tulajdonságokkal bír. Egyetlen hátránya a kis méretéből fakad, nem a nagy teljesítmények átvitelére lett tervezve illetve az erősebb mechanikai igénybevételt sem bírja. Így kis 5 watt alatti teljesítményű VHF, UHF és SHF miniatűr kézirádiók esetén illetve mikrohullámú berendezésekben előszeretettel használják ezt a csatlakozótípust.

SMA alj.gif SMA dugo.gif SMA toldo.gif
SMA menetes aljzat SMA dugó SMA toldó

A rádióamatőr gyakorlatban azonban számtalanszor átalakítjuk BNC-re, és BNC csatlakozóval szerelt botantennát vagy antennakábelt csatlakoztatunk rá.

Vigyázzunk arra, hogy SMA csatlakozóból forgalomban van balos és jobbos menetű is. Illetve inverz is.

Átalakítók, toldók

Néha előfordul, hogy toldani kell a kábelt. Ekkor szabályosan eljárva toldó közdarabbal is toldhatunk. Azonban vegyük mindig figyelembe azt, hogy a toldások számottevő veszteséget okoznak a jelátvitel során.

Olyan helyzet is előfordul, hogy például a rádiókészülék SMA csatlakozóval van ellátva, az antenna felé a kábel pedig BNC-vel. Ekkor szükségünk lehet átalakítókra.

Leggyakrabban az alábbi átalakítókkal találkozhatunk:

  • PL-ről BNC-re
  • SMA-ról BNC-re: a mini kézirádiók SMA csatlakozóval rendelkeznek.
PL BNC.gif SMA BNC.gif
PL-BNC átmenet SMA-BNC átmenet

További info: Common Coaxial Connectors