Rádióamatőr vizsga az EU országaiban

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Jelen szócikk csak informatív célú. Alábbiakban bemutatásra kerül, mennyire van ellátva a leendő rádióamatőr pontos vizsgakövetelményekkel illetve mennyire fedi a felkészüléshez szükséges anyag a hatósági követelményeket.

Hatóság részéről: pontos vizsgakövetelmények

Magyarország

http://www.nhh.hu/index.php?id=dokumentumtar&mid=3410&lang=hu

A 6/2006. (V. 17.) IHM rendelet a rádióamatőr szolgálatról rendeletben szereplő vizsga témakörei a mérvadóak. Sajnos azt nem szabályozza, hogy egy-egy témakörről milyen mélységben kell tudni beszélni, esetleg be is kell tudni mutatni. Másszóval csak elnagyolt iránymutatás van arra vonatkozólag, miről is kellene szólni a vizsgának.

Így hazánkban a vizsgára jelentkező számára nincsenek specifikálva, mely témából milyen mélységben kell felkészülni a vizsgára.

A magyar rendelet vizsga tárgykörei a T/R 61-02 HAREC ajánlásban lévő vizsgatematika átvétele.

Ausztria

http://www.bmvit.gv.at/telekommunikation/funk/funkdienste/amateur/

Ezen az URL-en megtalálható a teljes kérdéskatalógus, amely a más rádióamatőrökkel közösen használt frekvencián való forgalmazáshoz a hatóság részéről elégséges.

Németország

http://www.bundesnetzagentur.de/cln_1911/DE/Sachgebiete/Telekommunikation/RegulierungTelekommunikation/Frequenzordnung/Amateurfunk/amateurfunk_node.html

A Bundesnetzagentur a kormány háttérhivatala. A honlapjáról pontosan letölthető, mely vizsgafokozat esetén milyen kérdések tehetőek fel és arra milyen lehetséges válaszok közül kell kiválasztani a helyeset. Ennek megfelelően akár egy nagyon jó tematikával rendelkező könyvből készül fel a jelölt, akár a sok-sok vizsgakérdés helyes válaszait tanulja meg, a közös frekvenciahasználathoz szükséges hatósági tudásminimumnak megfelel. Megjegyzés: a tematikusan felépített könyvből való tanulás majd a kiadott vizsgakérdések helyes megválaszolásának sikerélménye kellemesebb.

Vizsgakérdések: http://www.bundesnetzagentur.de/cln_1911/DE/Sachgebiete/Telekommunikation/RegulierungTelekommunikation/Frequenzordnung/Amateurfunk/Fragenkatalog_Basepage.html

A vizsga menete: http://www.bundesnetzagentur.de/SharedDocs/Downloads/DE/BNetzA/Sachgebiete/Telekommunikation/Regulierung/Frequenzordnung/Amateurfunk/AmtsblattverfuegungenAFu/Vfg812005ge228ndertdurcId8698pdf.pdf?__blob=publicationFile

Ebből kitűnik, hogy a kiadott kérdésekből (lásd fent):

  • 34 műszaki kérdést kap a CEPT Novice a CEPT Novice kérdéskönyvből (51-et és 90 percre a CEPT vizsgára jelentkező a CEPT-es kérdéskönyvből)
  • 34 forgalmazási kérdés
  • 34 hatósági előírásokra vonatkozó kérdést.

Ezekre 60-60-60 perc időt adnak (CEPT műszakira 90), közte szünettel. Amit kérnek, 25-25-25 helyes választ (CEPT műszaki 37 helyes válasz). Összesen meg kell lenni a 75 (CEPT 87) helyes válasznak, ám ha valamelyik részből 1 vagy 2 kérdéssel a leírt küszöb alatt van a helyes válasz, akkor szóbelizve még sikeres lehet a vizsga.

Svájc

http://www.bakom.admin.ch/themen/frequenzen/01576/

A fenti URL-en a vizsgakérdések és vizsgafelkészüléshez szükséges minden információ megtalálható.