QRP-minimalisták gyűlése

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Eredeti nevén: QRP - MinimalArt-SESSION (qrp-mas).

Az aktivitás célja
ahhoz, hogy minimális ráfordítással elérd a célt, az megköveteli, hogy a lényeget szem előtt tartsd.
Ideje
2009. május 21, 1900-2300 UTC
Üzemmód
Egyoperátoros CW, Kimenőteljesítmény <5W vagy DC felvett teljesítmény <10W
Frekvencia
80 m távíró sáv
Hívás
"cq mas" vagy egyszerűen "mas de"
Kategóriák
  • A osztály: Az állomás rádiója (RX+TX == TRX) maximum 100 alkatrészből állhat.
  • B osztály: Az adó maximum 50 alkatrészből állhat, a vevő tetszőleges lehet.
Forgalmazás során kicserélendő
RST/osztály és az alkatrészek száma, például: 559/B25 (örömmel vennénk a nevet is és egy rövid beszélgetést is, ha a feltételek ezt lehetővé teszik)
Pontozás
bármely állomással a QSO 1 pontot ér, a QRP-MAS-állomásokkal, melyek LOG-ja kiértékelésre kerül, pedig 4 pontot.
Bónusz
a kimerítetlen építőelemkorlát százalékos bónuszt jelent. Például ha A osztályban (max. 100 építőelem van a kiírásban) az adó-vevő mindössze 50 alkatrészt tartalmaz, 50% bónuszpont jár. A B osztály esetén ha csak 25 építőelemből áll az adó (max. 50 építőelem van a kiírásban), szintén 50 % bónusz jár. Ha pedig az A osztály adó-vevőjében 80 építőelem van, akkor 20%, B osztály 40 építőelemből álló adójánál szintén 20 % a bónusz.

Építőelemnek számít az ellenállás, kondenzátor, tekercs, dióda, tranzisztor, elektroncső (ha például két erősítőt tartalmaz, mint az ECL86, akkor 2-nek számítandó), rezgőkvarc, kerámiaszűrő és ezekhez hasonlók.

Az adókimeneten szelektív hálózatként egy 3 alkatrészes PI szűrőt számítsunk bele. Azaz itt szabad több alkatrészt a jobb szűrési követelmények miatt pontlevonás nélkül beépíteni.

Nem számítandó: dugó, aljzat, forgatógomb, foglalat, doboz, kapcsoló, tápegység, fejhallgató, hangszóró, billentyű, antenna és ezekhez hasonlók.

Integrált áramkörök használata megengedett, ha az IC-be integrált építőelemeket a résztvevő (!) dokumentálja (például LM386 = 20 elemet tartalmaz). Magától értetődik, hogy a B kategória nyitva áll, ha az adó-vevő vevőrészével meghaladná a 100 alkatrészt.

Naplózás
UTC, ellenállómás hívójele és a riportok. Feltétlenül mellékeld a kapcsolási rajzát az általad használt eszköznek, amelynál a komponenseket balról jobbra számozd meg. Illetve IC-ről is mellékeld a kapcsolási rajzát.

A kapcsolási rajztól eltekinthetünk, ha az eszköz a QRP-MAS honlapjáról származik és változatlan formában lett megépítve. Lásd: http://www.qrpcc.de (Ekkor elég a nevét közölni.)

Beküldési határidő: 2 héten belül a QRP-MAS címére.

  • Lutz Gutheil, DL1RNN,
  • Bergstrasse 17, 38446 Wolfsburg
  • e-mail: mas@qrpcc.de
Honlapja
http://www.qrpcc.de/contestrules/mas/