Napkitörés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A napkitörés esélyei

A napkitörés valószínűségét %-ban meg lehet határozni a Nap felületén kialakulóban lévő mágneses mezőcsomósodások alapján.

A napkitörés hatásai

A napkitörés közvetlenül fény, rádióhullám és keménysugárzás formájában jelentkezik, azonnal észlelhető.

Amennyiben napkitörés keletkezik, részecskék tömege lökődik ki, s mint részecskefelhő, valamilyen irányban halad a naprendszerben maximum 1000-1100 km/másodperc sebességgel. Körülbelül 2 napra előre meg lehet becsülni, hogy milyen hatásokkal jár, ha részecskefelhő vagy egy része eléri a Földet, s azt is, hogy kb. mennyi idő, amíg a Föld a részecskefelhő hatása alatt áll.

A nap folyamatosan bocsájt ki részecskéket, normal esetben ezek sebessége 250-350 km/másodperc, ami igen kismértékű Auróra jelenséget produkál. Amennyiben a nap kitörés nélkül is több részecskét lök ki, a részecskék sebessége megnő, ez is ismert jelenség.

A napkitörés hatásai bolygónkra

Elsődleges hatások

Egy nagyobb napkitörés hatalmas rádiózajt termel, a rádióhullámok terjedése bizonytalanná válik.

A nap érintett felületének mágneses mezeje erőteljesen változik, ami a Földön is jól érzékelhető. Ezért fordul elő erősáramú hálózatok meghibásodása, a kommunikació rászleges vagy teljes összeomlása, súlyos hullámterjedési anomáliak.

Amennyiben két nap múlva a részecskefelhő eléri a Földet, bekövetkeznek a másodlagos hatások is.

Másodlagos hatások

A reszecskefelhő a Föld északi és déli pólusainál a legerősebb, „begyújtja” az Aurórat, azaz ionizálja a légkört. Ennek kiterjedése függ a reszecskék sebessegétől és sűrűségétől.

Másik hatasa, hogy eltorzítja a Föld mágneses terét, a kitörési felhő az erkezési irányból lelapítja, a Föld mögött megnyújtja az erővonalakat.

A (részecske) sugárzás intenzitása a magaslégkörben veszélyes szintre emelkedik, ezért a magasan szálló repülőgépek utasai veszélyeztettek lehetnek. Mivel az űrhajósokat nem védi a légkör, nekik heves viharok esetén árnyékolókamrába kell vonulniuk.

Mérőszámok

Az alábbi mérőszámok a részecskefelhők hatasai alapján osztályozzák a várható napkitörés hatásait:

G: geomágneses vihar
(a Föld mágneses mezejére gyakorolt hatás)
S: napsugárzási vihar
(sugárterhelés mértéke)
R: rádióhullámok terjedésének megszünése
(hullámterjedési anomáliák mértéke)
1 - kicsi 1 - kicsi 1 - kicsi
2 - közepes 2 - közepes 2 - közepes
3 - erős 3 - erős 3 - erős
4 - komoly 4 - komoly 4 - komoly
5 - extra erős 5 - extra erős 5 - extra erős

A 2-es fokozatú előrejelzés már számbavehető problémák kialakulási lehetőségeit jelzi.

Tapasztalatok rádióamatőr szemmel

A viharos időszakban megbolondulnak a sávok, ugyan a terjedés bizonyos irányokban megszűnik, más irányokban viszont időlegesen (1 perc - 1 óra) különlegesen kiemelkedő lesz.