NYÁK-rajzolat elkészítése hőre lágyuló festék vasalásával

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

NYÁK előkészítése

  • Zsirtalanitsuk az előre méretrevágott lapkát. Ehhez először súrolószer, majd zsiroldó mosogatószer az olcsó megoldás.

Rajzolat nyomtatás, papír NYÁK-ra vasalása

  • Első lépésként nyomtassuk ki a rajzolatot papírboltban kapható műnyomó papírra vagy fotópapirra (utóbbi drágább). Fotópapír esetén, mivel drága, célszerű csak a szükséges felületű darabot kivágni, A4es papirra rögziteni, és így nyomtatni. Fontos, hogy tükrözve nyomtassuk.
  • A zsirtalanitott rézfóliás lapkára helyezzük rá a kinyomtatott rajzot. Kétoldalas NYÁK esetén további trükközést igényel a pontos elhelyezés. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy miután az egyik oldal rajzolatát felvittem, három lyukat kifúrok, ugyanazon lyukakat gombostűvel kilyukasztom a másik oldal papirján, majd a három gombostűvel becélozva a lyukakat egész pontos elhelyezést lehet elérni.
  • Majd vasalóval olvasszuk rá a tintát a nyáklemezre. A lézernyomtató (és a fénymásoló) tintája olyan, hogy hőre lágyul, és a zsirtalanitott rézfóliára jobban ragad, mint a fotópapirra, ezért lehet ezt megtenni. Érdemes megjegyezni, hogy az anyukák, feleségek, anyósok és egyéb női rokonok nem szeretik a vasaló + nyáklap vasalódeszkára kifejtett hatásait, ezért célszerű például leharcolt törölközőt alátenni.
Papír nyomtatása
NYÁK lemezre háhelyezés
Vasalás

Hűtés, papír eltávolítása

  • Először langyos, majd folyamatosan hűlő vizsugárral hűtsük a lapkát szobahőmérsékletűre. Az átázott, és lehűlt fotópapir átlátszó lesz, és látható, hogy hol tapadt le a festék, és hol a papir. Ha elrontottuk, innen még újrakezdhetjük a folyamatot.
  • Húzzuk le a papirt a lapkáról. Ahogy a képen is látszik, kész a rajzolat.

Maratás

  • Vas-kloridos vagy hyperol tablettás módszerrel marassuk le a le nem takart rezet a lapkáról. Ami marad: a lapka hordozóanyaga, illetve a fekete tinta alatt a rézfólia. Maratáshoz lásd a NYÁK szócikk maratás fejezetét.

Tisztítás

  • Végül letisztitva (pl. körömlakklemosóval) kész a lapkánk, lehet fúrni.
Hűtés - folyóvízzel
Vasalás után
Kész nyáklap

Lásd még: NYÁK szócikket.