NYÁK-rajzolat elkészítése furatos panelre

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A furatos NYÁK tulajdonsága

Szigetek 1 furatonként

Az alább ismertetett furatos NYÁK nem egy klasszikus NYÁK-rajzolat, hanem egy olyan megoldás, amely nem a leg szebb megoldás, azonban kétségtelenül a leg gyorsabb és a legkevesebb fajta műveletet igénylő megoldás, így érdemes foglalkozni vele.

A furatos NYÁK kizárólag furatszerelt alkatrészek esetén kínál megoldást. Azonban például felületszerelt áramköri részek önálló NYÁK-jait is összefoghatja.

Furatos panelek fajtái

Szigetek 3 furatonként

Háromféle előrefúrt NYÁK kapható a kereskedelemben:

 • Furatonként elkülönített
 • 3 furatonként összekötve
 • csík mentén összekötve.

Az előző kettőnél csak a szigetek összehuzalozása a feladat, az utóbbi előnye, hogy buszok, sínek alakíthatók ki rajta. Azonban a szükséges helyeken keresztül kell a csíkot metszeni, hogy ugyanezen csík mentén más áramköri blokkokat is el tudjunk helyezni.

Mikor melyik fajtát célszerű választani?

Ez mindig megítélés kérdése. Általában a 3 furatonként összekötött válik be, de néha praktikusabb lehet a furatonkénti szigettel rendelkező vagy a csík mentén összekötött verzió is. Utóbbi esetben az átvágásokról nekünk kell gondoskodni, de ezzel együtt kevesebb huzalos átkötést igényelhet.

Hogyan használjuk fel?

NYÁK kaparó szerszám
 1. Megtervezzük az alkatrészek beültetését és összehuzalozását
  • egyszerűbb esetben közvetlenül az alkatrészek hordozóra helyezésével
  • bonyolultabb esetben négyzethálós papíron
 2. Csíkban összekötött NYÁK esetén a fóliát a megfelelő pontokon átvágjuk. Erre a legpraktikusabb eszköz egy házilag speciálisan köszörült lapos túreszelő, amely húzva barázdát szánt a NYÁK-ba, a fóliát pedig feltépi az adott helyen. Lásd mellékelt vázlatot.
 3. Beültetjük az alkatrészeket majd összehuzalozzuk.
  • Alkatrészek beforrasztása
  • Az apró NYÁK-szigeteket a szigetre forrasztott rézhuzallal összekötjük.