NYÁK-rajzolat elkészítése fotózásos technikával

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Pozitív technika

A nyomtatott áramkör rajzolatát egy síkfilm tartalmazza, amelyen a vezető rétegek a sötétek.

A filmet az előzetesen "pozitív" fotolakkal (pl. KONTAKT CHEMIE POSITIV 20) bevont folírozott NYÁK lemezre helyezik, és átvilágítják. A fény így azokon a helyeken éri a lakkot, ahol nem lesz szükség fóliára.

A megvilágítást követő előhívás során a film meg nem világított részei (a majdani vezető rétegek) cserződnek és megkeményednek, míg a megvilágított részek leoldódnak az előhívószer (pl. NaOH oldat) hatására.

Ezt követően a NYÁK lemezt marató oldatba (pl. FeIIICl vagy sósav és hidrogénperoxid keverék) helyezik, amely ott, ahol a film a lemezről leoldódott, érintkezésbe lép a réz fóliával, és lemarja azt. A megkeményedett filmréteg alatt a rézfólia megmarad.

Végül oldószerrel (pl. nitrohígító) a filmréteget lemossák.

(Megjegyzés: Hasonló eredmény adódik, ha a NYÁK lemezt "negatív" fotolakkal vonják be, és a síkfilm "negatív" azaz a lemarandó, nem vezető részek sötétek. Ekkor előhíváskor a megvilágított rész keményedik meg, és a meg nem világított rész oldódik le. Függetlenül attól, hogy melyik fajta fotolakkot és filmet alkalmazták, a "pozitív technika" arra utal, hogy a NYÁK lemezen a megkeményedett filmréteg a rézfólia azon részeit védi meg a lemarásról, ahol a vezető réteget kell kialakítani.)

Az így kialakított NYÁK lapon a vezető sávok rézszínűek.

Negatív technika

A negatív technika alkalmazásakor előhíváskor azokon a helyeken távolítják el a NYÁK lapra felvitt filmet, ahol szükség lesz a vezető réteget képező rézfóliára.

Előhívás után azonban nem maratás következik, hanem a NYÁK lapot galván eljárással ónréteggel vonják be. Természetesen az ónréteg csak ott rakódik a réz fóliára, ahol az előhívás során a filmréteget eltávolították, azaz ahol a vezető rétegre szükség lesz.

Ez után a filmet oldószerrel lemossák, és azok a réz felületek, amelyeket eddig film takart, szabaddá válnak.

Ekkor következik a maratás. A galvanizált ón réteg megvédi a kialakítandó vezető fóliákat a lemarástól, míg a szabad réz felületek lemaródnak.

A negatív technikával készített NYÁK lapon a vezető sávok ón (ezüstös) színűek.

Video: Nyomtatott huzalozású áramkör készítése fotokémiai eljárással