Mikrofon

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hangot, azaz a levegő nyomáshullámait mikrofonnal alakítják villamos jellé (a pillanatnyi hangnyomással arányos váltakozófeszültséggé), és így dolgozzák fel. A talán leggyakrabban alkalmazott, ún. dinamikus mikrofon működését az ábra mutatja.


MIK.jpg


Mint az ábra bal felső részén látható, a kialakított mágneses kör északi pólusa a középső henger, amelyet egy légrés, majd a déli pólus körgyűrűje vesz körül. A légrésben megközelítőleg minden irányban azonos az indukció.

A légrésbe nyúlik be a membránhoz erősített lengőtekercs, melynek kivezetései képezik a mikrofon elektromos kimenetét. A merev membrán körkörösen rugalmasan van a mikrofon dobozához rögzítve. A doboz furatán keresztül a belső légnyomás csak lassan veszi fel a külső légnyomás átlagos értékét.

Ha a membrán külső oldalára hang (azaz a levegő nyomáshulláma) hat, a membrán a hangnyomás változásának megfelelően rezgésbe jön, és vele rezeg a mágneses kör légrésében elhelyezkedő lengőtekercs. Az indukcióvonalakat metsző tekercsben indukálódó váltakozó feszültség amplitudója a hangintenzitással arányos, frekvenciája megegyezik a hang frekvenciájával.

Szokásos hangerőnél a kimenő feszültség néhány mV amplitúdójú, a lengő tekercs ellenállása néhány száz Ω.