Átjátszó

Innen: HamWiki
(Lineáris átjátszó szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az átjátszók a rádióállomások lefedettségi területének, az elérhető ellenállomások számának növelésére szolgálnak. Az alábbiakban a különböző működési elvű átjátszókat tekintjük át.

Ismétlő („papagáj”)

Egyik az ismétlő (repeater), papagáj (parrot) rendszerű. Ez a vett adatot tárolja a memóriájában, majd felerősítve megismétli. Mivel az ismétlő vevőjének nem kell működnie akkor, amikor a visszajátszáskor az adó működik, a vételi és adási vivőfrekvencia lehet ugyanaz (szimplex). A legtöbb esetben így az vevő és az adó frekvenciája megegyezik.

Tipikusan így működnek

Alkalmazása szükségszerű, ha a sáv szélessége túl kicsi egy duplex átjátszó üzemeltetéséhez. Ilyen például a PR 27 (CB) és a PMR446 (nem amatőr) sáv.

Átjátszó papagáj.gif

Átjátszó

Másik típus az, amely a vett adatot azonnal, egyidőben kisugározza - felerősítve. Ez az átjátszó (relay). Nincs benne memória, a vevője folyamatosan működik, akkor is, amikor az adója teljes teljesítménnyel ad.

Igen nehéz konstrukciós és karbantartási feladat, hogy az adó teljesítményének csak olyan kis része jusson a vevő bemenetére, amitől az még nem süketül le. Azonos frekvencián ez gyakorlatilag megoldhatatlan. Ezért az átjátszó - s ennek következtében az átjátszóval összeköttetésben lévő állomás is - más vivőfrekvencián ad, mint vesz. Ez a duplex frekvenciahasználat.

A vételi és adási frekvencia különbsége a duplex-távolság. Beszédátjátszóknál 144 MHz-es amatőrsávban ez -0.6 MHz (0.42%), 432 MHz-es sávban -1.6 MHz (0.37%).

Aránylag jó elválasztást ad - megfelelő telepítéssel - ha két külön antennát használnak, esetleg különböző polarizációs síkkal. Praktikusabb azonban egy antennát használni, egy levezető kábellel, és az átjátszó mellett szétválasztani a vételi és adási frekvenciájú jelet. Ezt teszi az a bizonyos duplex-szűrő, amit egyébként duplexernek is neveznek.

Analizálva az átjátszót feltűnt, hogy az egy vevőből (végpont), pár centiméter hangfrekvenciás vezetékből (fizikai összeköttetés) és adóból (másik végpont) áll. A kapcsolat mindig szimplex az átjátszón belül. Összefoglalva: az átjátszón belül a kapcsolat szimplex, így tart fenn félduplex kapcsolatokat duplex frekvenciahasználattal mobil relé üzemmódban.

Megjegyzem, a műholdas rádióamatőr szolgálatnál az adási és vételi frekvencia különbsége igen nagy lehet, gyakran más sávban van. Az átjátszó tehát a vett jelet (hol a tiédet, hol az enyémet) más frekvencián felerősítve kisugározza.

Műsorszóró technikában műsorlabdázás (ballämpfang; Umsetzer = átjátszó) néven ismert az a megoldás, amikor az átjátszó egy másik műsorszóró adó jelét veszi majd sugározza ki (azonos időben, más frekvencián). Például a Rádió GaGa fő adója Miskolcon, 96.3 MHz-en működik. Ezt az adást veszi egy átjátszó és újraadja 95.9 MHz-en (0.42% eltérés) a 20 km-re északnyugatra lévő Kazincbarcikán.

Az előző, "egyidejű" átjátszótípusnál a két használó szerepcseréje miatt valamelyik készülékben (mármint vagy az én rádiómnál vagy az átjátszónál) változtatni kell a vételi és az adási frekvenciát. Elterjedt, hogy az átjátszó fix frekvencián vesz és ad, az én rádióm változtatja adáskor a vivőfrekvenciát. Előnye ennek a megoldásnak, hogy mindig tudod, hol keresd az átjátszót, folyamatosan hallgathatod az átjátszó adásának (lejövőjének) forgalmát. Hátránya, hogy adás-vétel átkapcsoláskor a rádiómnak elég gyorsan, és lehetőleg automatikusan kell frekvenciát váltania.

Átjátszó.gif

Retranszlációs átjátszó

Retranszlációs átjátszó használatához elegendő, ha szimplex frekvenciahasználatú rádióink vannak. Én ráhangolok az egyik frekvenciára, te a másikra. Az átjátszó pedig automatikusan váltogatja a saját vételi és adási frekvenciáját az adatáramlás irányának megfelelően. Ha nem használod az átjátszót, csak a forgalmát akarod hallgatni, két frekvenciát célszerű figyelned.

Átjátszó retranszlációs.gif

Mindkét átjátszó használatára jellemző, hogy a kapcsolat félduplex köztem és az átjátszó között, az átjátszó és közted, és persze köztem és közted is.

Rádióamatőr átjátszók

Rádióamatőr sávokon felhasználhatósága alapján megkülönböztetünk

  • Lineáris átjátszókat, melyek minden üzemmódot képesek átjátszani az átjátszó sávszélességén belül.
  • FM átjátszókat, melyek kizárólag FM modulált jelet képesek továbbítani.
  • Csomagrádió (Packet) átjátszókat, melyek kizárólag AX.25 csomagokat ismételnek meg vagy a megfelelő irányba továbbítanak.
  • APRS átjátszókat, amelyek APRS csomagot vesznek és a tartalmuknak megfelelően továbbítanak.
  • SSTV átjátszókat, amik a vett képet tárolják, majd az átjátszó hívójelével kiegészítve ugyanazon a frekvencián kisugározzák.
  • ATV átjátszókat, melyek ATV képet és hangot játszanak át. Vett jel nélkül beállítóábrát vagy kamera képét is sugározhatják.

Keresztsávos az olyan átjátszó, amelynek vételi és adási frekvenciája külön sávban ( pl. 28 MHz és 144 MHz ) van. Tipikusan ilyen a retranszlációs és ATV átjátszó.

Magyarországi átjátszók.

A hívójelkörzetek szócikkben találod a körzetekben használatos CTCSS frekvenciákat.

FNFT

35/2004. (XII. 28.) IHM ( 28/2008. (X. 21.) KHEM )
2. § s) központi állomás: pont-többpont és általános többpont rendszerek olyan állomása, amely ezen rendszerek valamennyi felhasználói állomásával közvetlen rádiókapcsolatban van; amennyiben a rendszer az alaphálózathoz vagy más rendszerhez csatlakozik, a csatlakozás ezen állomás közvetítésével történik;

Lásd szimplex, félduplex, duplex, mobil relé, átjátszó.