Kenwood TS 850 S

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Objektív paraméterei:

   * Frekvenciatartomány: RX 30kHz - 30MHz  TX rádióamatőr sávok 160m-től 10m-ig
   * Tömege: 11 kg
   * Adóteljesítmény: 100W folyamatosan szabályozható 
   * Áramfelvétel vételnél: ca. 2 A
   * Áramfelvétel adásnál: 22A (100W)
   * Özemmódok : AM FM SSB CW 

A készüléket a gyár 1990 kürül dobta piacra. Két változata volt: a TS 850S , és a SAT, ami annyit jelent, hogy beépített automatikus antennahangolóval szerelve. Az S verzióba is beépíthető utólag a hangoló, tehát ez inkább marketing fogás, mint a készülékek közötti igazi különbség.

A készülék külső tápegységről , 13,8V-ról üzemeltethető. Természetesen egy autóban vagy kitelepüléskor akkumulátorról is használható.

Minden funkció a Kenwood-tól ismert kiváló kezelőszerveken keresztül az előlapról elérhető. További, nem gyakran használt, illetve állítgatott funkciókat egy egyszerű menürendszeren keresztül lehet beállítani. Ezt a menüt a készülék kikapcsolt állapotában benyomva tartott LSB/USB gomb és a power gomb megnyomásával érhetjük el.

A készülék kezelése magától értetődő, néhány perc, fél óra elteltével teljesen világos és könnyedén áttekinthető.

A kijelző jól olvasható még erősebb fényben is.

A beépített antennahangoló sávváltáskor az előbbi állapotot állítja be memóriából, majd egy gombnyomásra , csökkentett teljesítmény mellett, 1-2s alatt hangol.

A szériatartozék MC43-as kézi, dinamikus mikrofonnal is legendásan jó modulációt biztosít a rádió.

A készülék gyárilag egy , a második 8.83 MHz-es KF-be épített 2,7kHz sávszélességű kristályszűrővel van felszerelve. Opcióként ebbe a KF-be még kettő szűrő építhető be, választás szerint 6kHz AM, 1,8kHZ-es SSB, 500 vagy 270 Hz-es CW szűrő. A harmadik 455kHz-es KF-ben egy kiegészítő szűrő részére van hely, amely 500 vagy 250-es CW szűrő.

Az opcióként beépíthető szűrők mellett a SLOOP TUNING funkcióval "alulról" és "felülről" külön szűkíthető a vételi sáv, ezzel igen hathatós zavarszűrést valósíthatunk meg.

A NOTCH szűrő és a két Noiseblanker szintén hatásos zavarelnyomást tesz lehetővé.

A készüléket vevőjének dinamikatartománya, intermodulációs tulajdonsága még ma is a legjobbak közé sorolja.

Contesterek körében az FT 1000-ek, Ten Tec Orion és Elecraft K2-vel a legkedveltebb készülék.


Módosítások

Nyitás

A készülék nyitásához az előlappal párhuzamos, mögötte lévő digit panelen forrasszuk ki a D11 jelű diódát, a többi helyen legyenek bent a diódák.

Gerjedés probléma

Ha a hátsó 11 pines DIN-dugós ACC2 csatlakozóra valamit rádugunk és a készülék SSB-ben adáskor gerjed (főleg, ha a kompresszor is be van kapcsolva), teljesen le kell tekerni a VR18 jelű potit az óramutató járásával ellentétes irányba (a rádió alját lecsavarozva nagyjából jobb felül van ez a poti).

Egyéb

Ha bekapcsoláskor nyomvatartjuk a VOICE feliratú gombot, a készülék a továbbiakban minden gombnyomásra lemorzézza a gomb nevét (vakoknak, gyengénlátóknak kiváló opció).