Kapacitás dióda

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A varicap diódát változtatható kapacitású diódaként általában VCO-kban használjuk, de egyéb, változtatható kapacitást igénylő helyen is találkozhatunk vele.

Működése

A záró irányban előfeszített diódában a kiürített rétegben nincsenek szabad töltéshordozók. Minél nagyobb a zárófeszültség, annál szélesebb lesz a kiürített réteg, amely elválasztja egymástól a katódban és az anódban felhalmozódott szabad töltéshordozókat.

A lezárt dióda tehát úgy viselkedik, mint egy kondenzátor, ahol a szabad töltéshordozókat tartalmazó „fegyverzetek” távolsága a kiürített réteg szélességével, azaz a záró irányban bekapcsolt feszültség nagyságával szabályozható. Minél nagyobb a zárófeszültség, annál távolabb kerülnek egymástól a „fegyverzetek”, így annál kisebb lesz a kapacitás.

A katód- és anód speciális adalékolásával különféle feszültség/kapacitás jelleggörbéjű kapacitás diódákat állítanak elő. (Nagyfrekvenciás alkalmazásokra kisebb, kisfrekvenciás célra nagyobb kapacitás tartományban működő varicap diódák szükségesek). A 13. ábrán a BB 204 kapacitás dióda zárófeszültség/kapacitás karakterisztikáját látjuk (a zárófeszültség logaritmikus léptékű).

13. A BB204 varicap dióda zárófeszültség/kapacitás karakterisztikája

Lásd még: Dióda működése

Áramköri jele

14. Varicap dióda rajzjele

Kapacitás dióda példa alkalmazása

Varicap colpitts vco.gif