Elektromos térerősség

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5LQ (vitalap | közreműködések) 2008. február 4., 20:21-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Ha a tér adott pontján Q1 töltés villamos erőteret létesített, úgy tekinthetjük, hogy a tér e pontján lévő Q2 töltésre a villamos erőtér miatt hat erő. ...”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ha a tér adott pontján Q1 töltés villamos erőteret létesített, úgy tekinthetjük, hogy a tér e pontján lévő Q2 töltésre a villamos erőtér miatt hat erő.

A villamos tér adott pontján térerősségnek (E) az egységnyi (1 As) töltésre ható erőt nevezik. A Q2 töltés 1 As-nyi részére jutó erőt az alábbi képlet adja meg:

E = Q1 / (4 Π ε0 r2)


ahol

E a villamos térerősség (mértékegysége V/m)

Q1 az erőteret létrehozó töltés nagysága (As)

r az erőteret létrehozó töltés távolsága (m)

ε0 a vákuum dielektromos állandója, 8,86  10-12 (As/Vm)

A térerősségnek nagyságán kívül iránya is van (azaz vektormennyiség). Q1 töltés terében a térerősség iránya mindig Q1 és Q2 összekötő egyenesébe esik, és megállapodás szerint abba az irányba mutat, amely irányú erő egy pozitív Q2 töltésre hatna (tehát, ha Q1 pozitív, akkor egy másik pozitív töltést taszítana, ezért az általa létrehozott villamos tér iránya Q1-től elfelé mutat).