DX Cluster

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

DX-cluster

A nyolcvanas évek végén Dick Newell, AK1A fejlesztette ki a „PacketCluster” programot, amelynek segítségével a DX-ezés iránt érdeklődő rádióamatőrök kicserélhették az észlelt DX-ekkel kapcsolatos adataikat. A program eredetileg packetrádiós felhasználásra készült. A cluster a „PacketCluster” programot futtató, és egymással összeköttetésben álló, világméretű hálózatot alkotó node-ok rendszere. Az egyéni felhasználó valamely node-hoz csatlakozik. A felhasználók DX észleléseiket bejelenthetik, illetve megkapják a mások által tett DX-bejelentéseket. Az DX cluster hálózat működését az Internet nagymértékben kiterjesztette. A cluster valamely node-jához – a világ bármely pontjáról – a telnet protokoll használatával is csatlakozni lehet.


A cluster használata

Első feladat a clusterhez való csatlakozás. Ha van internet kapcsolatunk, telnet protokollal közvetlenül csatlakozhatunk a kiválasztott (pl. K4UGA) dxcluster node-hoz:

telnet://k4uga.tsars.uga.edu:599

A kapcsolat létrejötte után a node kéri a hívójelünket, ill. jelszavunkat (utóbbit az első csatlakozáskor adhatjuk meg), majd kapcsolja a clustert. A cluster üdvözöl, közli a futó szoftver verziószámát, az utolsó indítás időpontját, és az azóta eltelt időt (uptime: nap.óra:perc:másodperc), a pillanatnyilag a clusterhez csatlakozó linkek, node-ok és helyi felhasználók számát, majd figyelmünkbe ajánl néhány, a (későbbiekben ismertetett) általánostól eltérő, csak ebben a clusterban alkalmazható utasítást. Kéri, hogy adjuk meg nevünket, QTH-nkat és meg KELL adnunk földrajzi pozíciónkat (vagy hosszúsági és szélességi fokok/percek, vagy a QTH lokátor formájában). Ezeket az adatokat csak az első alkalommal, vagy akkor kell megadni, ha a korábbi adat megváltozott.

Ezzel a csatlakozás megtörtént, és a cluster minden bejelentést továbbít hozzánk, illetve magunk is tehetünk bejelentéseket, adhatunk utasításokat.

Amennyiben nincs internet hozzáférésünk, a packetrádió hálózaton keresztül csatlakozhatunk a clusterhez. Miután elértük az általunk használt node-ot, kérjük a kapcsolást valamelyik dx-clusterhez. Ha nem tudjuk, hogy milyen dx-clusterek között válogathatunk, a „Nodes” („n”) paranccsal kilistáztathatjuk: azok a node-ok gyanúsak, amelyek nevében vagy hívójelében a „dx” karakterpár szerepel… Ha pl. ON0DXK clustert választjuk, a kiadott parancs:

c on0dxk

A kapcsolás utáni teendők hasonlóak az internetes kapcsolódás esetén leírtakhoz.

A dx-cluster jóval több szolgáltatást nyújt, mint a dx-ek bejelentése (bár e többletszolgáltatások zöme elmarad az internetet használók egyéb lehetőségei mögött), felhasználói parancsait pl. a http://k4uga.tsars.uga.edu/~k4uga/overview.html ill. http://www.clx.muc.de/user/english/html/userman-19.html forrásokból ismerhetjük meg. (Magyarul pedig a Rádiótechnika c. lap 2005/5 számában jelent meg a témában cikk, a felhasználói parancsok magyarul a Rádiótechnika honlapjáról, a http://www.radiotechnika.hu/images/clx.pdf címről tölthetők le.)

A DX clusteren érkező bejelentések a következő formában érkeznek számítógépünkre:

DX de JR7DXE: 7002.3 VP8DJK UP2 0729Z

azaz JR7DXE jelenti, hogy 7002,3 kHz frekvencián hallotta VP8DJK állomás adását, aki (e frekvencia fölött) 2 kHz-el várja a visszahívásokat. A bejelentést 07 óra 29 perc UTC-kor tették.

Ha mi kívánjuk az általunk hallott DX állomást a clusteren bejelenteni, ezt a következő formátumban tehetjük:

DX (hívójel) (frekvencia) [megjegyzések]

A DX utal arra, hogy most DX bejelentést teszünk. A DX adási frekvenciáját kHz-ben (legfeljebb 1 tizedesjeggyel) kell beírni. Ha nem írunk be tizedesjegyet, a cluster a tizedest 0-nak tekinti.

A [megjegyzések] legfeljebb 28 karakternyi információ hozzáfűzésére szolgál, amely vonatkozhat az állomás adataira, QSL managerére, vételi frekvenciájára, stb. A megjegyzés 28 karakternél hosszabb részét a cluster nem továbbítja. A bejelentés adatait szóközzel különítjük el. (A bejelentést tévő állomás hívójelét és a bejelentés időpontját a számítógép automatikusan továbbítja a clusternek, ezeket nem kell külön beírni).

Példák:

DX BV4CT 14023.2

DX V31LZ 14025.1 QSL VIA LZ3RZ

DX J73CCM 10115.2 UP2