DVB-H

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A DVB-H a Digital Video Broadcasting - Handhelds (digitális képtovábbítás - kéziszámítógépekre) rövidítése. Azaz egy olyan csökkentett minőségű - de csökkentett processzorsebesség igényű megoldás, amely alkalmas például a 320x200 pixeles kisgépeken élvezhetően nézni a TV műsort.

Technikai részletek

A DVB-T műsortovábbítás egyik műsora helyett időmultiplexálva helyeznek el nagyságrendileg 10 DVB-H adást. A vevőkészülékek esetén, mivel akkumulátoros kis eszközök, például mobiltelefonba építve, így fontos a kis fogyasztás. Ezért a közbenső időszeletekben minél több egységüket kikapcsolják, és csak a szükséges 100 ms nagyságrendű időintervallumra kapcsolják vissza, hogy levegyék a következő blokkot.

Az MPEG dekóder és a kijelzőre írás azonban folyamatos - ahogy a technológia által átvinni kívánt kisfelbontású film is.

A DVB-T-hez képest újdonság még a 4k COFDM üzemmód bevezetése, ami tulajdonképpen kompromisszum a 8k és a 2k üzemmód között. 8k üzemmódban a nagy védelmi idő miatt nagyobb az adók közötti távolság, míg 2k-ban jobb a Doppler-hatás elleni védelem. Mérések azonban azt igazolják, hogy a 64QAM konstellációt alkalmazva nem biztosítható ésszerű adóteljesítménnyel mobil lefedettség, 16QAM-ben pedig már 200 km/h körüli sebességek szükségesek a vétel romlásához, ezért nem igazán terjedt el a 4k használata.

DVB-H esetén a H.264-el kódolt video és a hang az MPEG-2 szabványt követő szállítási bitfolyamba IP csomagokként van beágyazva az ún. MPE - Multi Protocol Encapsulation szabvány szerint. Az IP keretekre egy újabb FEC hibavédelem kerül. Bizonyos kereteken belül a DVB-H egy levegőn keresztül küldött IPTV-nek is felfogható.