LOG

Innen: HamWiki
(Cabrillo szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A rádióamatőrök összeköttetéseikről forgalmi naplót (LOG) vezetnek.

Klasszikus LOG formanyomtatvány
Számítógépes LOG vezető program

A LOG szerepe

 • zavar, vagy más jellegű bejelentés esetén a hatóság visszamenőleg adatokat nyerhessen a rádióamatőr tevékenységéről.
 • a rádióamatőr vissza tudja keresni összeköttéseit és ezek alapján sor kerülhessen a rádióamatőr összeköttetések igazolására, akár évek, évtizedek elteltével is.
 • versenyek után a beküldött LOG alapján értékeli a versenyszervező bizottság a rádióamatőr versenyben nyújtott teljesítményét. A LOG-ok felhasználásával nyílik lehetőség az értékelésre, rangsorolásra, eredményszámításra, szúrópróba-szerű ellenőrzésre. Az ellenőrzés a LOG-ok adatainak összehasonlításával történik. Ezért nem csak a versenyben értékelésre törekvő résztvevőknek kell beküldenie LOG-ot, erősen ajánlatos a versenyben résztvevő összes rádióamatőrnek LOG-ot küldenie. Azon állomások, akik nem kívánják értékeltetni magukat, kontroll LOG - CHECKLOG-ot küldjenek.

A LOG formája

A forgalmi napló formájára vonatkozóan nincs előírás, a LOG lehet papír alapú vagy számítógépen vezetett (elektronikus, LOG-vezető programok).

A LOG tartalmát jogszabály írja elő, lásd lejjebb!

Elektronikus LOG ismert adatformátumai

 • Text vagy ASCII a legrégibb formátum, meghatározott formátumú és tartalmú normál szöveg, általában csereszabatos a különböző LOG programok között. Speciális változata a JARL formátum, ezt azonban az utóbbi időben Cabrillo loggal lehet helyettesíteni.
 • ADIF (Amateur Data Interchange Format) - ez napjainkban a legelterjedtebb segéd-formátum, általában csereszabatos a különböző LOG programok között. Az eQSL.cc rendszer is ezt használja (lásd még Elektronikus QSL-rendszerek).
 • Cabrillo - ARRL adatformátum, rendezett szöveg (text) fájl, ritka kivétellel a rövidhullámú versenylogok általános formátuma. Általában csereszabatos a különböző LOG programok között. Néhány klónja létezik, ezek azonban csak a fej-blokkban térnek el, a QSO-blokk megfelel az eredeti Cabrillo specifikációnak. A klónokat kérő szervezők megadják fej-blokk formátumot. Kivételek is előfordulnak, noha a logot Cabrillo-nak nevezik. Ezekben az esetekben a teljes formátumot meghatározzak, ezek hasonlóak a Cabrillo specifikációhoz, de nem felelnek meg az eredeti Cabrillo formátumban meghatározottaknak.
 • EDI (Electronic Data Interchange) IARU LOG formátum URH versenyekhez
 • STF - DARC formátuma. Német, svájci versenyekhez kötődik, de a előfordul, hogy nem kötelező a használata, Cabrillo loggal helyettesíthető. Udvariassági okokból viszont célszerű ilyen formátumot küldeni, ha más formátumra is lehetőség lenne. Általában csereszabatos egyes LOG programok között.
 • CSV - Táblázatkezelő program(ok) fájlformátum, az ARRL LoTW feltöltéshez használják. Ajánlatos, hogy csereszabatos legyen minden logprogram között, ez azonban a programfejlesztők döntésén múlik. A CSV a logba írt összes adatot viszi magával, míg az összes többi formátum csak meghatározott elemek szerint összeállított adatkivonat. Vonatkozik ez az ADIF formátumra is, bizonyos logban rögzített adatokat nem tartalmaz.
 • Speciális LOG formátumok - Meglehetősen ritka kivételek, a teljes LOG specifikációt megadják. Az elterjedt LOG programokat tekintve nem csereszabatosak. Esetleg speciális LOG programot írnak ezen formátumok létrehozására. E programok általában nem tartalmazzák a trx kontroll elemeket, a formátum konverziókat, importokat, ezért használatuk erősen korlátozott.
 • Logprogram saját formátuma - programonként eltérő, csak azonos programhoz használható.

Jogszabály rendelkezései

A jelenleg hatályos magyarországi szabályozás - 6/2006. (V.17.) IHM rendelet - a következőket írja elő:

17. §

 1. A rádióamatőr forgalmi naplót köteles vezetni, és azt az utolsó bejegyzéstől számított 5 évig megőrizni. A forgalmi naplóban összeköttetésenként legalább az alábbi adatokat kell naprakészen feltüntetni:
 2. Átjátszó állomás használata esetén a forgalmi naplóba elegendő az átjátszón való forgalmazás tényét, kezdetét és végét beírni.
 3. Mozgó amatőrállomás és különleges amatőrállomás forgalmáról - a versenyállomás vagy alkalmi amatőrállomás esetének kivételével - nem kell forgalmi naplót vezetni.

Megjegyzés: A jogszabály csak a logvezetés alapkövetelményeit rögzíti. Számos okból szükséges lehet vagy ajánlott lényegesen több, az összeköttetés jellemzőire vagy tartalmára vonatkozó, továbbá egyéb járulékos adatot, észrevételt a logban rögzíteni.

Lásd: Elektronikus QSL-rendszerek, LOG-vezető programok.