CQ WW WPX

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ideje:

SSB forduló: Minden év márciusának utolsó teljes hétvége szombat 00:00 UT-tól vasárnap 23:59 UT-ig
CW forduló: Minden év májusának utolsó teljes hétvége szombat 00:00 UT-tól vasárnap 23:59 UT-ig


Kezdés: Szombat 0000 UT Vége: Vasárnap: 2359 UT


I. Célja:

Kapcsolatot teremteni a világ többi amatőrei között és annyi prefixet gyűjteni amennyit lehetséges a verseny periódusa alatt.


II. Üzemelési idő:

48 óra. Egykezelős állomások maximum 36 órát dolgozhatnak – Pihenő időnek minimum 60 percnek kell lennie, mely alatt nem szerepelhet QSO a logban. Többkezelős állomások  dolgozhatnak folyamatosan 48 órán keresztül. 


III. Sávok:

Csak 1.8, 3.5, 7, 14, 21, és 28 MHz frekvenciákhasználhatók az IARU sávtervek betartásával.


IV. Minden kategóriára vonatkozó szabályok:

(a) Minden résztvevőnek az általa választott kategória határain belül kell dolgoznia, mely befolyásolhatja a kérelmezett pontszámot.


(b) Különböző hívójelet kell használni minden egyes indulónak.


(c) A versenyzők nem léphetik túl az 1500 wattos teljesítményhatárt, de a maximum teljesítmény nem léphetje túl az adott országban szabályozottakat.


(d) Ön-spottolás, vagy másik állomástól azt kérni nem megengedett.


(e) QSO riasztási támogatás használata kizárólag a Single Operator Assisted és a Multi-Operator kategóriákban lehetséges. QSO figyelmeztető támogatás minden felhasznált technológia vagy módszer, amely azon kívül hívójel és frekvenciával kapcsolatos információk nyújtása bármely más állomáson az üzemeltető számára. Ez magában foglalja, de nem kizárólagosan, a DX cluster használata, a csomagkapcsolt, helyi vagy távoli hívású és gyakoriságú dekódoló technológia (pl. Skimmer), az internetes chat-szobákat, vagy weboldalakat, más személyeket.


(f) Minden munkának ugyanazon a helyen kell történnie, Az adónak és vevőnek egy 500 m-es körön belül kell elhelyezkedni, vagy az engedélyben szereplő ingatlan határain belül. Minden antennának kábeles fizikai kapcsolatban kell lennie vevővel, illetve az adó készülékkel.


(g) Távvezérelt állomásoknál az adók, vevők és az antennák fizikai helye határozza meg a QTH-t. A távvezérelt állomásnak mindenben igazodnia kell a választott kategória szabályaihoz.


V. Kategoriák:

A. Single Operator Kategoriák: Csak egy személy (az operátor) dolgozhat az adott verseny periódusban, csak egy kisugárzott jel engedélyezett egy időben. QSO riasztási támogatás (DX Cluster) használata megengedett de csak Assisted kategóriában. (lásd a "b" bekezdést).


(a) Single Operator High (All Band or Single Band):Egy személy végzi az üzemeltetési és naplózási funkciókat. Teljes kimenő teljesítmény nem haladhatja meg a 1500 wattot. QSO riasztási támogatás (DX Cluster) használata nem megengedett.


(b) Single Operator Low (All Band or Single Band): Egy személy végzi az üzemeltetési és naplózási funkciókat. Teljes kimenő teljesítmény nem haladhatja meg a 100 wattot. QSO riasztási támogatás (DX Cluster)

használata nem megengedett.


(c) Single Operator QRP (All Band or Single Band): Egy személy végzi az üzemeltetési és naplózási funkciókat. Teljes kimenő teljesítmény nem haladhatja meg a 5 wattot. QSO riasztási támogatás (DX Cluster)

használata nem megengedett.


B. Single Operator Assisted Kategoriák: Az összes működési és naplózási funkciót egy személy (a továbbiakban: üzemeltető). Egy időben csak egy kisugárzott jel megengedett. Belépők ebben a kategóriában

használhatják QSO riasztási segítséget (DX Cluster).


(a) Single Operator ASSISTED High (All Band or Single Band): Teljes kimenő teljesítmény nem haladhatja meg a 1500 wattot.


(b) Single Operator ASSISTED Low (All Band or Single Band): Teljes kimenő teljesítmény nem haladhatja meg a 100 wattot.


C. Single Operator Overlay Kategoriák: Single Operator-ban indulókon túl benyújthatják logot az alábbiak hozzáadásával: egy további sort a Cabrillo log file fejlécében CATEGORIE-overlay.


(a) Három-sávos/Egy elemes: A verseny alatt eegy darab háromsávos antenna (Egy kábellel bevezetve a rádióba) 10, 15, 20 méter, illetve egy elemes antennák 40, 80 és 160 m-en.


(b) Rookie (ROOKIE): Ebbe a kategóriában az operátor engedélye nem lehett 3 évnél régebbi. Az engedélyidejét a SOAPBOX-ba jelölni kell..


D. Multi-Operator Categories (All Band, High power only): Több személy dolgozhat az adott verseny periódusban 24 órán keresztül. Kategória választható az egy időben kisugárzott jelek számából. Teljes kimenő teljesítmény nem haladhatja meg a 1500 wattot.


(a) Single-Transmitter (MULTI-ONE): Csak egy kisugárzott jel egy időben (Egy adó) . Maximális sávváltások száma nem haladhatja meg a 10-et óránként. (00 percől 59 percig). Például, Sávot váltasz 20méterről 40 méterre, aztán vissza 20 méterre, az 2 db sávváltásnak felel meg. Használj egy sorozat számot sávtól függetlenül a logban.


(b) Two-Transmitter (MULTI-TWO): Maximum 2 kisugárzott jel engedélyezett egy időben különböző sávokban. Mindegyik állomás dolgozhat mindegyik sávon, de egy állomással csak egy QSO naplózható sávonként. Mindegyik adó 8 sávváltást csinálhat egy órán belül. (00 percől 59 percig). Például, Sávot váltasz 20méterről 40 méterre, aztán vissza 20 méterre, az 2 db sávváltásnak felel meg. Sorszámot sávonként

elválasztva kell adni.


(c) Multi-Transmitter (MULTI-UNLIMITED): Nincs limitált adó, de csak egy kisugárzott jel lehet egy időben sávonként. Használj sávonként szeparált sorszámot.


VI. Ellenőrző szám:

RS(T) riport plusz az összeköttetés sorszáma 001-től kezdődően. Multi-Two és Multi-multi kategóriákban sávonként elválasztva, 001 -től kezdődően.


VII. Pontozás:

(a) Összeköttetés különböző kontinens állomásai között 28, 21 és 14 MHz-en 3 pont, 7, 3.5 és 1.8 MHz-en 6 pont.

(b) Összekötetés ugyanazon a kontinensen, de különböző országok 28, 21, és 14 MHz-en 1 pont, 7, 3.5 és 1.8 MHz-en 2 pont.

(c) összeköttetés országon belül 1 pont sávtól függetlenül.


VIII. Prefix szorzók:

A prefix szorzó az érvényes összeköttetés prefixeinek összege. Mindegyik prefixet csak egyszer lehet számolni sávtól és agyanazon prefix-szel létesíített összeköttetések számától 

függetlenül.

(a) A PREFIX betűk/számok konbinációjából áll, melyeket az amatőr hívójelek első része tartalmazza. PL: N8, W8, WD8, HG1, HG19, KC2, OE2 LY1000, stb. Minden különböző betűk és számok összetétele különböző

szorzónak számítanak. Ha egy állomás más országból dolgozik, mint az eredeti hívójele, akkor a vendéglátó ország prefixét kell szorzónak számítani. Pl PA/N8BJQ prefixe PA0

(b) Különleges események, emlékállomások, egyéb speciális prefixű állomások ösztönözve vannak a a résztvételre, de a prefixüknek az engedélyt kiadó ország által bejelentettnek kell lennie.


IX. Eredmény számítás:

Egy állomással sávonként egyszer lehet pontozni. Prefixeket szintén egyszer lehet jelölni.

(a) Single-Operator:

(i) All-Band eredmény Az összekötteések pontszámai minden sávból szorozva a különböző előrt prefixek számával.

(ii) Single-Band eredmény az összeköttetések pontszámai szorozva az előrt különböző prefixek számával.

(b) Multi-Operator: Eredmény számítás mint a Single-Operator, All-Band.


X. Oklevelek:

Csak elektronikus formában benyújtott naplók küldői jogosultak a díjakhoz. 


XII. LOG küldés:

CABRILLO formátumban kell E-mail-ben küldeni, és a Tárgy (Subject) mezőbe a versenyben használt hívójelet kell irni a következő címekre.


Phone üzemmód logjait ssb@cqwpx.com

CW üzemmód logjait cw@cqwpx.com

Válasz e-mailt küld a robot. Ha szükséges valami javítás, akkor a határidőig küldd el újra a naplót.XIII. Határidő:

Legkésőbb 28 nappal a verseny után.

2010-ben április 25, SSB, és Június 27 CW


Kapcsolatos kérdéseket e-mailben a pályázat WPX igazgatója részére lehet küldeni, Randy Thompson, K5ZD, a k5zd@cqwpx.com.


Eredeti kiirás: [1] http://www.cqwpx.com/rules.htm