CEPT T/R 61-01 ajánlás

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A T/R 61-01 és T/R 61-02 Ajánlások

A CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations) tagállamai megállapodtak abban, hogy egységes rádióamatőr képzési és vizsgáztatási rendszert (Harmonized Amateur Radio Examination Certificate = HAREC) vezetnek be, és a HAREC alapú amatőrvizsgát kölcsönösen elismerik. A T/R 61-02 Ajánlás a HAREC vizsga követelményeit tartalmazza.

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy azoknak a rádióamatőröknek, akik a T/R 61-02 ajánlás szerinti HAREC vizsgát tettek, a tagállamok CEPT kategóriájú amatőr rádióengedélyt állíthatnak ki, és az ilyen engedéllyel rendelkező amatőrök egymás országaiban tett rövid látogatásaik alkalmával – a vendéglátó ország szabályait betartva – minden további előzetes engedély beszerzése nélkül forgalmazhatnak. Mindezt a T/R 61-01 Ajánlás tartalmazza.


A rádióamatőr állomások ideiglenes használata CEPT tagországokban

A CEPT kategóriájú engedéllyel külföldről forgalmazó állomás hívójele úgy alakul, hogy elsőként a vendéglátó ország hívójel prefixét kell használnia, törtvonallal elválasztva saját hívójelétől. Pl. ha DL8ERT Magyarországról egy gépkocsiból forgalmaz, a hívójele HA/DL8ERT/M lesz.

Amennyiben a rádióberendezés megfelel a T/R 61-01 ajánlásban megadott műszaki feltételeknek, a CEPT tagországaiba szabadon bevihető.

A forgalmazás megkezdése előtt tájékozódni kell a vendéglátó ország rádióamatőrökre vonatkozó (és a vendég által is betartandó) szabályairól, valamint arról, hogy – ha az adott országnak több prefixe is van – ezek közül melyik használandó törtvonallal elválasztva a saját hívójeltől.


A T/R 61-01 Ajánlás alapján tevékenykedő nem CEPT tagországok helyzete

A CEPT szabályai a CEPT ajánlásait elfogadó nem CEPT tagországokra is vonatkoznak. Így pl. Magyarországon is elismerik a nem CEPT tagországban kiadott, HAREC jelzésű amatőr vizsgabizonyítványt, és annak alapján magyar amatőr rádióengedély kérelmezhető.