Alexanderson alternátor

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ernst Alexanderson (1878 - 1975) alkotta alternátor a szikratávírós kísérleteket követően terjedt el. Az első ilyen adó 1906 karácsonyán sugárzott műsort. Ez az adó lényegében egy forgógépes nagy teljesítményű mechanikus adó, amelyet kontinensek közötti távírászatra és AM-fóniárá egyaránt használtak.

Működése

Képzeljünk el egy olyan villanymotorral hajtott generátort, amely generátor sok pólusú állórésszel rendelkezik. Azaz a tengely egyetlen fordulatára a pólusszámnak megfelelő hullámzást eredményez.

A motort indítsuk el, szabályozzuk be a fordulatát minél pontosabban. Ekkor elmondható, hogy a generátor frekvenciája fki = Pólusszám * ftengely.

Bonyolítsuk meg a dolgot annyival, hogy a generátor forgórészben az állandómágnest cseréljük le elektromágnesre, amelynek a gerjesztőáramát kapcsolgató nagyáramú jelfogóját a távíróbillentyű "vezérli". Ezzel készen is van a nagyteljesítményű távíróadó.

A fónia továbbításához relés távíró kapcsolgatás helyett a felerősített hangfrekvenciát kellett a forgógépbe vezetni.

Alexanderson alternátor tulajdonságai

  • Jelentősen nagyobb teljesítményű adó építhető, mint szikratávíróval
  • a szikratávíróval ellentétben nem szélessávú rádiófrekvenciás jelet produkál, az energiája fki = Pólusszám * ftengely frekvencián koncentrálódik.
  • antenna kapcsolható rá
  • üzemi frekvenciája: 10 kHz ... 200 kHz frekvenciatartományra gyártották.
  • kimenőteljesítmény: 200 kW-ig többféle

Alexanderson alternátor - vevőáramkörben

Kevésbé közismert, de ha jobban belegondolunk, a fenti elv visszafelé is működik: a sokpólusú állórészbe vezetett rádiófrekvenciás jel a gerjesztetlen forgórészben olyan hatást idéz elő, mint egy félvezetős keverőnél megszoktuk. Azaz a bejövő frekvencia és a fent leírt pólusfrekvencia összege és különbsége egyaránt megjelenik az eredetileg gerjesztőtekercsnek használt tekercsen. Ezáltal a venni kívánt jelet le is kevertük 0 Hz környékére. Az első generációs félvezetős távíró vevőkhöz hasonlóan ezt RC körrel megszűrve, erősítve majd (akár mechanikus) beat oszcillátorral például 800 Hz-el megszaggatva "megszólal a rádió".

Leghíresebb, napjainkban is fennmaradt példányok

Alexanderson Alternátor.jpg

  • Grimeton, Svédország - 17200 Hz-en évente két alkalommal adnak a múzeumból, amit Európából és főként az északi tengerről jól lehet venni.