ARQ

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Automatic Repeat-reQuest - Automatikus ismétléskérelem.

Működése

Csomagkapcsolt protokolloknál amikor a vevő levesz egy keretet, és az ellenörzés (lásd: FCS) során hibát talál benne, akkor visszaküld egy negatív nyugtát a feladónak, aki megismétli a keretet. És ez így megy addig, amíg a vevő pozitív nyugtát nem ad a vett keretre vagy el nem érte a küldő a nála beállított maximális csomagismétlés-számot. Ez utóbbi ismétlésszám korlátozás azért van beépítve, hogy feleslegesen ne terheljük órák hosszat a csatornát például akkor, ha a fogadó állomást éppen kikapcsolták.

Nyugtakeret típusok

Az alábbi nyugtakeretek AX.25 terminológia szerint lesznek ismertetve, azonban a többi ARQ-s protokollnál is megtalálhatók, de lehet hogy más néven:

  • RR (Receiver Ready - vevő kész): pozitív nyugta. Minden oké, jöhet a következő.
  • RNR (Receiver Not Ready - vevő nem üzemkész): várj, el van foglalva a vevő.
  • REJ (Reject - visszautasítva), amely ettől a kerettől kezdve megismétli a kereteket.

Több egyidejűleg elküldhető keret csoportos nyugtázására alkalmas protokolloknál, például az AX.25 protokoll esetén még egy ismétlés kérő nyugtatípus létezik:

  • SREJ, amely csak ezt az egy keretet ismétli meg. Ez esetben a REJ és az SREJ is tartalmazza a keret számát. AX.25 esetén 0..7 közti értéket. (kiterjesztett mód esetén 0..127 közti értéket). Ez mellesleg azt is mutatja, hogy AX.25 protokoll esetén maximum 8 illetve kiterjesztett mód esetén maximum 128 nyugtázatlan keret küldhető ki. Majd a nyugta után ismét ugyanennyire van lehetőség.