APRS protokoll

Innen: HamWiki
(APRS protokollja szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az APRS protokollja részletesen a ftp://ftp.tapr.org/aprssig/aprsspec/spec/aprs101/ címről tölthető le. Az alábbi szócikkben a leglényegesebb részei kerülnek bemutatásra.

Felhasznált frekvencia és moduláció

Az APRS egész Európában 144.800 MHz-en FM üzemmódon belüli 1200 baud-os AFSK modulációval érhető el. Elterjedőben van a 70 cm-es sávon a 433.800 MHz-es frekvencia is, szintén 1200 baud-os AFSK modulációval.

Lehetőség van rövidhullámon is az APRS használatára, 300 baud-os AFSK modulációval, SSB adásmódban. Ebben az esetben azonban nagy frekvencia-pontosságú rádió szükséges a sikeres kommunikációhoz. Az általánosan használt alias RH-n: ECHO

Címzés

Az APRS állomások broadcast jellegű üzenetszórással kommunikálnak. Nem épül fel hagyományos csomagrádiós kapcsolat, tehát az APRS protokollban nincs szerepe az SABM, UI, RR kereteknek.

A broadcast jellegű kommunikáció miatt lényeges az AX25 csomagok cimzése.

Az APRS állomások nagy többsége folyamatosan mozgásban van, ezért a fix cimzés (pl: CQ via HG5PBD-2,HA5KDR-2) alkalmazását fel kellett váltani egy olyan alternativával, amely biztosítja a mozgó állomások beacon-jainak megismétlését, a földrajzi hely és a digi hivójelétől függetlenül. Erre a célra lettek bevezetve az ALIAS-ok.

APRS-ben használt ALIAS-ok:

RELAY - kis területet lefedő, réskitöltő digi, illetve az amatőrök otthoni állomásán is célszerű aktiválni a programban ezt a digi alias-t (amennyiben a program ezt lehetővé teszi), ezzel segitve a mobil állomások bejutását. Alapvetően szinte minden digi hallgat erre az ALIAS-ra. Az ismétlés során a digi a RELAY helyére a saját hivójelét szúrja be, igy mutatva a csomag útvonalát (pl: CQ via RELAY ismétlés után CQ via HG1PXX-1* lesz)

WIDE - nagyobb területet lefedő digi alias A digik kisebb hányada hallgat erre az ALIAS-ra. Az ismétlés során a digi a WIDE helyére a saját hivójelét szúrja be, igy mutatva a csomag útvonalát (pl: CQ via WIDE ismétlés után CQ via HG1PXX-1* lesz)

WIDEn-n - nagyobb területet lefedő digi alias. Az "n" a kivánt ismétlések számát határozza meg. Ha azt szeretnénk, hogy egymás után 3 digi ismételje meg a keretünket, akkor WIDE3-3 cimzést kell beállitani. A digik kisebb hányada hallgat erre az ALIAS-ra. Az ismétlés során a digi a WIDEn-n (pl. WIDE3-3) SSID-jét csökkenti 1-el (pl: CQ via WIDE3-3 ismétlés után CQ via WIDE3-2* lesz). Ha az SSID eléri a 0-t, a csomag elhal.

TRACE - ugyanaz, mint a WIDE

TRACEn-n - nagyobb területet lefedő digi alias. Az "n" a kivánt ismétlések számát határozza meg. Ha azt szeretnénk, hogy egymás után 3 digi ismételje meg a keretünket, akkor TRACE3-3 cimzést kell beállitani. A digik kisebb hányada hallgat erre az ALIAS-ra. Az ismétlés során a digi a TRACEn-n (pl. TRACE3-3) SSID-jét csökkenti 1-el és BESZÚRJA a saját hívójelét (pl: CQ via TRACE3-3 ismétlés után CQ via HG1PXX-1*,TRACE3-2 lesz). Ha az SSID eléri a 0-t, a csomag elhal. A saját hivójel beszúrása itt is lehetővé teszi az útvonal meghatározását.

Mindezeken felül lehetőség van lokális vagy nemzeti ALIAS-ok alkalmazására is, ha ebben az adott felhasználók megegyeznek. A Magyarországon alkalmazott digi szoftverek (UiDIGI, DigiNed) lehetővé teszik az általános ALIAS-okon felül továbbiak alkalmazását is.

A kezdő APRS állomás számára ezt a címzést ajánljuk: RELAY,WIDE3-3 Ez az összetett alias összesen 4 ismétlést fog eredményezni, ez már elégséges arra, hogy a gerinc digiken eljusson a beacon az ország tulsó felébe is, nem számítva az APRSD kapuállomások ismétléseit.

Rádiófrekvenciás jellemzők átvitele

A PHG kód az állomás rádiós elérhetőségét hivatott jellemezni.

A szabad szöveges résznek az elejére kell kerülnie a PHG kódnak, ha alkalmazod.

P: Power - teljesítmény
H: Height - magasság
G: Gain - antenna fajtája, irányszöge és nyeresége
PHG kód 	0 	1 	2 	3 	4 	5 	6 	7 	8 	9 	-
Teljesítmény 	0 	1 	4 	9 	16 	25 	36 	49 	64 	81 	Watt
Magasság 	10 	20 	40 	80 	160 	320 	640 	1280 	2560 	5120 	feet
Nyereség 	0 	1 	2 	3 	4 	5 	6 	7 	8 	9 	dB
Irányszög 	kör 	45 	90 	135 	180 	225 	270 	315 	360 	- 	fok
Irány 	- 	NE 	E 	SE 	S 	SW 	W 	NW 	N 	- 	-


Példa egy PHG kódra:

PHG2230 = teljesítmény 4W, az antenna 40 feet (kb. 12m) magasan van, az antenna nyereség 3 dB, körsugárzó.

GPS koordináták átvitele

Időjárási adatok átvitele

Szabad szöveges mező

Az APRS beacon csomag végére, az ikont meghatározó karakter után tetszőleges szöveg beírható, amely az állomásra, a kezelőre utal. Pl: "Op.: Zsolt" vagy "Qth:Pápa Qrv:433.400"

A beírható szöveg maximális hosszát az AX25 keret maximális mérete határozza meg.

Mindemellett az APRS csatorna magas forgalma miatt törekedjünk arra, hogy az APRS beacon ne legyen hosszú, 15-20 karakternél több beírását nem javaslom.