Áramgenerátor

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Célja

A terhelés mértékétől függetlenül állandó áramerősséget átvezetni a terhelésen. Alább a két legegyszerűbb áramgenerátor kerül bemutatásra.

Egyszerű áramgenerátor.png

A fenti rajzon az R1 értéke határozza meg alapvetően az áramerősséget. A szilícium félvezetők nyitófeszültsége 0,6 - 0,7 V közé esik, kis mértékben függ az átvezetett áramerősségtől is.

Ebből kifolyólag az áramerősség: [math]I = \frac{0,65 V}{R_1}[/math] összefüggéssel számolható.

Változtatható képlet
Eredmény

Feszültségszabályozó integrált áramkörrel is egyszerű kapcsolás építhető meg.

Áramgenerátor feszültségszabályozóból.jpg

Összefüggés az áramerősségre: [math] I = \frac{U_{REF}}{R} + I_{ADJ} [/math]. LM317-es integrált feszültségszabályozó áramkörnél UREF = 1,25 V; IADJ = 50 μA tipikusan.

Változtatható képlet
Eredmény

Felhasználása

Bárhol, ahol állandó áramerősséget kívánunk átvezetni a terhelésen.

Kimondottan alkalmas például ellenállásmérőben történő alkalmazásra, hiszen a mérendő ellenállás feszültsége U = I * R. Azaz látható, hogy a feladat ettől kezdve mindössze egy feszültségmérés, amely közvetlenül leolvasva mutatja az ellenállás értékét az áramgenerátor megfelelő beállítása után.

Hasonlóan használható kapacitásmérésre. Állandó árammal töltve egy kondenzátort, az adott feszültség eléréshez szükséges idő fordítottan arányos a kapacitással. Fűrészjel oszcillátort építve akár a periódusidő, akár a frekvencia adat lehet a mérésre.

NTK, negatív differenciális vagy negatív ellenállású fogyasztó, például fénykibocsátó dióda, gázkisülési cső csak áramgenerátorról üzemeltethető üzembiztosan.