Váltakozó áramú ellenállás

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HG7WFM (vitalap | közreműködések) 2006. október 20., 14:28-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Elektromos áramköröket különféle paraméterekkel jellemzünk, amelyek között nagyon fontosak az elektromos paraméterek, például működési feszültség, áramfelvétel, fogyasztás, bemeneti impedancia, kimemeti impedancia (ha van kimenete) stb.

Mielőtt eljutnánk az impedancia magyarázatához, előtte érintőlegesen nézzünk meg néhány szükséges ismeretanyagot. A téma alapos megértéséhez feltétlenül szükséges a Komplex számábrázolás ismerete.

Ellenállás

Ha egy áramkör két pontjára egyenfeszültséget kapcsolunk, akkor áram indul meg a körben. Az áramerősség nagyságát a két pont közötti eredő ellenállás határozza meg. Bővebben: Elektromos ellenállás szócikkben.

Jele: R

Mértékegysége: 1 Ω (1 Ohm)

Kiszámítása: [math]R = \frac{U_{=}}{I_{=}}[/math]

Reaktancia

Ha egy ideális tekercsre egyenfeszültséget kapcsolunk, akkor (állandósult állapotban) a tekercsen vágtelen nagy áram folyna, mert rövidzárként viselkedne.

Bulb.gifIdeális tekercs: Csak induktivitása (L) van, az egyéb komponenseit elhanyagoljuk, tehát az egyenáramú ellenállása 0 ohm.

Állandósult állapot: A bekapcsolási jelenségek okozta átmeneti állapotok (tranziensek) lecsengése után állandósult értékek állnak be.

Ha egy ideális kondenzátorra egyenfeszültséget kapcsolunk, akkor (állandósult állapotban) a kondenzátoron nem folyna áram, mert szakadásként viselkedne.

Ideális kondenzátor: Csak kapacitása (C) van, az egyéb komponenseit elhanyagoljuk, tehát az egyenáramú ellenállása végtelen.

...

Induktív reaktancia

...

Kapacitív reaktancia

...

Impedancia

Az impedancia röviden a váltakozó-áramú ellenállást jelenti.

Jele: Z

Mértékegysége [Z] = 1 Ω (ohm)

Egy kétpólus impedanciája a rákapcsolt feszültség effektív értékének és annak hatására meginduló áramerősség effektív értékének hányadosa: Z = Ueff/Ieff

Tisztán ohmos körök esetén

A tisztán ohmos körök csak ellenállást tartalmaznak. (Ideális esetben, amikor elhanyagoljuk a szórt kapacitásokat és induktivitásokat.) Egy ilyen áramkör két pontján mért eredő ellenállása megegyezik az ugyanott mérhető eredő impedanciával. A mért feszültség és áramérték független a mennyiségek frekvenciájától, az áramkörön a feszültség és az áramerősség fázisban van.

Fázisban van két mennyiség akkor, ha frekvenciájuk megegyezik és minden időpillanatban azonos a fázishelyzetük (például minden null-átmenetük egyszerre történik és nem ellenfázisban vannak).

Inphase.jpg

...

Táblázat: R,G,X,A,Z,Y