Többmenetes hurokantennák tekercsei

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Előszó

Alábbiakban bemutatásra kerül néhány lehetőség, hogyan lehet nagy jósági tényezőjű, ámde erőteljesen lecsökkentett szórt (parazita) kapacitással rendelkező tekercset készíteni. Azt tudni kell, hogy a keretantennák változtatható kapacitással hangolt antennák, így egy nagy jósági tényezőjű, jól behangolt tekercs igen jó vételi eredményt biztosít, hiszen a zavaró állomások kellemetlen hatásait még a legelső erősítőelem előtt igen erőteljesen csillapítja. Adóantennának azonban a dipólnál rosszabb hatékonysággal alkalmazható.

Egyszerű tekercs T szárú távtartóra elkészítve

Egyszerű sokmenetes keretantenna
Sokmenetes keretantenna távoli huzalokkal

A képen látható tekercs igen egyszerű, gyakorlatilag egy fa vázra van felcsévélve. Igen nagy hátránya, hogy a menetek között erőteljes szórt kapacitás jelentkezik. A képen látható tekercselésnél 100-150 pF körül.

Amennyiben a szórt kapacitás által előidézhető kellemetlenségeket el szeretnénk kerülni, erre több praktikus lehetőség is kínálkozik.

  • egymástól távolabb feszítjük ki a drótot, bár ezzel az azonos méretben tekercselhető menetszám csökken, vele együtt az induktivitás is.
  • kosárfonat alkalmazása
  • méhsejt-fonat alkalmazása
Keretantenna sugárirányú tekercselrendezéssel

Akár a kosárfonat, akár a méhsejt-fonat esetén elmondható, hogy a vezetékek csak az egymást keresztező részen kerülnek közel egymáshoz, így a szórt kapacitása a tekercsnek igen kicsi. Ugyanakkor mivel a keresztezéseknél ragasztással vagy lakkal történő befújással mechanikailag stabil, önhordó tekercset kaphatunk.

Kosárfonat

Szögeknek kifúrt pozdorja
Fonás
Kész tekercs

Méhsejt fonat

Fonás és a segédeszköz vázlata
Eredmény
Fonás és a segédeszköz vázlata
Eredmény

Az elkészült tekercsantenna mechanikai stabilizálása

Történhet

  • Ragasztással
  • Hímzőfonal segítségével fonással (lásd: első kép)
  • Lakk vagy hasonló rászáradó anyagba mártással vagy lakk ráfúvásával.
  • Mechanikai tartóelemek (például fa keret ill. csévetest) alkalmazásával