Hartley-oszcillátor

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Elvi vázlat - 0 fokos fáziskülönbséggel
Tekercs a kollektor-bázis körben, földelt emitteres alapkapcsolásban - itt 180 fokos a fáziskülönbség a két végén

A Hartley-oszcillátor alapelve

A Hartley (induktív hárompontkapcsolású) oszcillátor frekvenciameghatározó eleme olyan rezgőkör, amelynél a rezgőköri induktivitás két részre osztásával állítják elő a rezgőkör „harmadik” pontját (az első két pont C rezgőköri kondenzátor két végpontja).


A Hartley-oszcillátor néhány implementációban hasonlít a Meissner-oszcillátorra, mintha a transzformátort „autotranszformátor” azaz egy megcsapolt tekercs helyettesítené. De valójában nem kell transzformátornak lennie, elégséges kettő, független induktivitás is.

A működési frekvenciát a két sorosan kapcsolt tekercs induktivitása (L = L1 + L2) és a vele párhuzamos C kondenzátor alkotta rezgőkör határozza meg, amely kiszámítható a Thomson-képlet segítségével.

Megjelenési módjai

  • Földelt emitteres alapkapcsolás esetén a kollektor-tápfeszülség-bázis között található a rezgőkör két induktivitása (középső ábra, 180 fokos fázisban a két vége)
  • Földelt bázisú alapkapcsolás esetén a tápfeszültség-emitter-kollektor között található a rezgőkör két induktivitása (0 fokos fázisban, emitter kis impedanciás!).
  • Földelt kollektoros alapkapcsolás esetén bázis-emitter-föld között a rezgőkör két induktivitása (fenti ábra, 0 fokos fázisban).

A visszacsatoló hálózat induktivitás-arányának megválasztása

A visszacsatoló hálózat „leosztását” a tekercsek induktivitásának aránya illetve ha egyben van, akkor a megcsapolási pontjának alkalmas megválasztásával lehet úgy beállítani, hogy a rezgőkör veszteségét az erősítő pótolni tudja. Ezáltal a stabil oszcilláció létrejöjjön.

Egyéb gyakorlati megjegyzések

Igen jó oszcillátortípus, a Colpitts-oszcillátor alkatrészfelhasználásának inverze, ott ugyanis a két kondenzátor közös pontja kerül a meghajtó ágba. Éppen ez a tény határozza meg a ritkább előfordulását: a plusz egy kondenzátor olcsóbb, mint a plusz egy induktivitás.

Egyéb paramétereiben nem rosszabb a colpitts-oszcillátornál.