Digitális-analóg átalakítás

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Miért szükséhges átalakítani a jelet?

Digitálisról analógra alakítás

Digitális jelet analógra D/A átalakító segítségével alakítunk. Ez a jel még szigorúan véve nem nevezhető analógnak, mert valójában meghatározott időközönként változó lépcsőzetes jel.

Azonban hamar beláthatjuk, hogy a lépcsőket aluláteresztő szűrővel el tudjuk simítani. Az aluláteresztő szűrőnek a digitális jel átalakítási frekvenciájának felénél már jelentős csillapítással kell ehhez rendelkeznie. Okát lásd alább.

Járulékos mellékhatások

D/A átalakítás is tulajdonképp szorzási művelet, azaz a fenti példánál maradva egy 30 kHz-esnek szánt digitális adat 48000 minta/másodperces D/A átalakítás után 18 kHz-esnek fog megfelelni. Azaz 48000-30000=18000.

Ezért itt is leszögezhetjük, hogy a maximális frekvencia a digitális adat frekvenciájának maximum a fele lehet. Erre legyünk figyelemmel digitálisan előállított jelek esetén.

Másképpen fogalmazva az a jel alakítható át maradéktalanul analógról digitálisra és viszont, amely jel a mintavételezés során legalább 2 mintát tartalmaz a legmagasabb frekvenciájú összetevőjének egyetlen periodusából.

D/A átalakítók fontos jellemzői

Átalakítók fajtái