Vita:Rádióvevő logikai felépítése

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sávszűrőknek azokat a szűrőköröket nevezik, amik egy bizonyot frekvenciatartományt hangolás nélkül képesek átereszteni. Ezért azt gondolom, az egyenesvevő bemenetére nem kellene sávszűrőt rajzolni, ha rögvest utána az együttfutás nehézségei következnek a szövegben. Az egyenesvevőben pont az a lényeg, hogy csak a beállított vételi freki jusson be. Ez az amit nem lehet ezzel az elvvel biztosítani. HA5KJ


Való igaz. A precíz megfogalmazás: sáváteresztő szűrőt kell oda írni, ahol együttfutás problémája lett írva. Azonban vannak olcsó, főleg URH készülékek, ahol tényleg csak sávszűrő van.

Mellesleg nem hagyott a 10n/47 k esete. Összeraktam az áramkört a Kossuthra, hogy igazoljam elméletemet róla. A PC hangfalat használtam erősítőnek. Szépen lejött a Himnusz magas hanggal együtt - legalábbis annyira, mint az olcsó bolti rádióban.

--HG2ECZ 2006. június 26., 00:20 (CEST)

Nem azt mondtam, hogy nem fog szólni. Kiszámoltam, hogy a 10 nf milyen frekin egyezik meg a 47k-val. és elgondoltam, mi lesz 600, 1200, 2400 Hz-en a modulálójellel. A decibel per oktávokkal. Az elméleteket nem hallás útján szokták bizonyítani. A hallás mechanizmusában legalább 40 dB szabályzás van, mindez akár szelektív is lehet, mert az agy erre is képes, és ráadásul a szabályzás ingerlése kellemes érzetet kelt. Folytasd a kísérletet, akár gondolatban. Tegyél oda 10 mikrót, nézd meg mi lesz a kimenőjellel. Vagy növeld a 47k-t mondjuk 1 Megohmra. Ugyanoda jutsz. A modulált jel csúcsértékére fog töltődni a kondi és megtartja. DC lesz a kimeneten. Vagyis a két szélsőséges eset között van egy optimum. Az is csak egy kondi, meg egy ellenállás. De ha választani kell, akkor miért ne a legjobb érték legyen... Van persze a zaj is. De ha mondjuk 30% moduláció felett határolja a moduláció negatív csúcsait a kondi, mert előfeszíti a diódát, akkor a zajra már senki nem figyel...

-5kj


Egyszer csak volt az egyszeres keverésű rádió. Ezt elnevezték heterodynnek. Utána tettek bele még egy keverést, ez lett a kétszeres keverésű, és el is nevezték super heterodynnek. Mivel ez jobban hangzik, mint a sima heterodyn, később az egyszeres keverésűeket is superként kezdték reklámozni. ( Kicsit olyan, mint a 7 tranzisztoros zsebrádió, amiben tranzisztortokos diódák voltak. )

Gg630504 2009. október 13., 09:14 (UTC)